Linkovi

Problemi Roma na Kosovu


Kujtim Pačaku, jedini poslanik iz romske zajednice u Skupštini Kosova
Kujtim Pačaku, jedini poslanik iz romske zajednice u Skupštini Kosova

U centralnim institucijama zaposlen je samo jedan Rom, ali u pojedinim opštinama, kao što je Gračanica, ima pozitivnih pomaka kada se radi o položaju ove nacionlane manjine...

Najveći problemi Roma na Kosovu su nezaposlenost, obrazovanje i zdravstvena zaštita, poručuju predstavnici Roma sa Kosova. Prema rečima Kujtima Pačakua, poslanika u Skupštini Kosova u centralnim institucijama zaposlen je samo jedan Rom. Međutim za razliku od centralnog nivoa, u pojedinim opštinama ima pozitivnih pomaka kada se radi o položaju Roma. Opština Gračanica jedna je od tih primera.

Ustav i Zakoni Kosova predviđaju velika prava za manjine na Kosovu. Međutim, vrlo često je to samo na papiru, smatra Kujtim Pačaku, jedini poslanik iz romske zajednice u Skupštini Kosova. Prema njegovim rečima, jedan od primera je nepoštovanja Ustava i Zakona kad je zapošljavanje u pitanju, jer je - kako kaže - Ustavom za manjine rezervisano 10 odsto radnih mesta u centralnim institucijama i javnim preduzećima, od čega sedam odsto pripada Srbima, a tri odsto Romima, Bošnjacima i ostalim zajednicama.

“Kad je romska zajednica u pitanju samo jedan naš pripadnik je zaposlen u centralnim institucijama i to u ministarstvu obrazovanja Kosova”, kaže Pačaku,

Pačaku kaže da se malo priča problemima Roma i drugih zajednica na Kosovu, već se - kako kaže - sve svodi na srpsku i albansku stranu. Iako je proteklih godina sprovedena strategija za integraciju Roma, Aškalija i Egipćana koja je predviđala i rešavanje brojnih problema, od diskriminacije, obrazovanja, zapošljavanja pa do očuvanja identiteta, na globalnom nivou krupnije promene nisu uočljive, ističe Pačaku. Međutim pozitivnih pomaka ima na lokalnom nivou.

"Opstina Gračanica je jedina na Kosovu koja je romski jezik uvela i izglasala na skupštinskoj sednici u zvaničnoj upotrebi. To je jedan od najboljih koraka i najboljih načina za očuvanje romskog identiteta i romske tradicije", kaže Sebastijan Šerifović, zamenik gradonačelnika Gračanice za pitanja manjina.

Na teritoriji opštine Gračanica pripadnici romske zajednice čine 5 odsto ukupnog stnovništva. To je podatak popisa koji je sproveden 2011. godine, koji, iako jedini zvanični, nije u potpunosti relevantan, jer je veliki broj Srba i Roma u to vreme bojkotovao popis.

Očuvanje romskog jezika, tradicije i kulture moguće je jedino kroz obrazovanje ove zajednice i na tome se punih 16 godina radi u romskom obrazovnom centru u Gračanici. Mladi edukatori i volonteri rade sa decom i pripremaju ih za školovanje. Uspeh je, kažu, vidljiv.

"Jedan od najvećih uspeha jeste da imamo decu ženskog pola u srednjim školama. To je jedan veliki uspeh za romsku zajednicu, I sve je to zahvaljujuci ovom centru", kaže kordinator Romskog obrazovnog centra u Gračanici Demir Osmani.

Realnost je, kako ističu predstavnici Roma, takva da je na Kosovu diskriminacija prema njima sve izraženija. Žive tesko, često na rubu egzistencije i bez posla. Za razliku od centralnog nivoa gde je zaposlen samo jedan Rom, u opštini Gračanica ih je za poslednje dve godine zaposleno 20 , a trenutno se u saradnji ove lokalne samouprave i švajcarske ambasade organizuje kurs za 14 mladih Roma, koji se osposobljavaju za buduće prevodioce.

XS
SM
MD
LG