Linkovi

Pomoć siromašnima na Kosovu od Ministarstva za zajednice i povratak


Ministar za povratak Dalibor Jevtić i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović u poseti porodici Stojanović

Ministar za povratak Dalibor Jevtić i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović poručili su danas da prioritet svih na Kosovu treba da bude opstanak i povratak Srba. Jevtić i Popović danas su u Gračanici obišli osmočlanu porodicu Stojanović koja živi u veoma teškim uslovima.

Goran i Valentina Stojanović iz Gračanice imaju šest ćerki i to im je kako kažu jedino bogatstvo. Sa jednom platom od 200 evra jedva sastavljaju kraj s krajem. Da muka bude veća nedavno im je u požaru izgorela pomoćna zgrada, a poslednjih osam meseci živeli su bez struje koja im je isključena zbog neplaćanja. Dug za struju od 800 evra platilo im je juče ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

"Htela bih da se zahvalim što je gospodin Jevtić izdvojio stvarno vremena za nas da nam dođe u posetu, da nas obiđe, jer zahvaljujući njemu smo dobili struju nakon 6,7,8 meseci prestala sam i da brojim koliko dugo", kazala je Valentina Stojanović.

Ministar Jevtić je ovoj porodici obećao i kompletno renoviranje stambenog objekta.

"Zbog teških uslova u kojima žive, Ministarstvo za zajednice i povratak i Opština Gračanica će nastaviti da pomažu ovu višečlanu porodicu, ne samo ovu već sve socijalno ugrožene porodice na Kosovu. Ministarstvo će se i u 2018. godini i te kako boriti za opstanak Srba na ovim prostorima. Opstanak će i dalje biti jedan od naših važnijih prioriteta, isto onoliko koliko je to i povratak jer uvek ističemo da bez opstanka neće biti povratka", rekao je Jevtić.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da postoji veliki broj porodica na teritoriji ove opštine koje žive u teškim uslovima i da će Opština učiniti sve da im omogući normalan život kako bi ostali i opstali na svojim ognjištima. Prodaja kuća i imanja je kako kaže takođe gorući problem u ovoj opštini.

"Nikoga ne možete zaustaviti da se odseli ako on to želi i ako ne vidi svoju budućnost ovde, ali na nama je da radimo na tome da meštani opštine Gračanica, ali i ostali Srbi na Kosovu vide svoju budućnost ovde", kazao je Popović.

Jevtić i Popović su danas sem obećanja doneli i poklone najmlađim Stojanovićima. Ovoj porodici je pre nekoliko dana i Humanitarna organizacija 28. jun donirala šporet, veš mašinu i materijal za izolaciju kuće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG