Linkovi

IPI: Upad u privatan posed N1 zahteva adekvatan odgovor policije 


Protest "Narodnog štaba" ispred televizije N1 (FoNet)
Protest "Narodnog štaba" ispred televizije N1 (FoNet)

Upad pred zgradu televizije N1 i najnovije uvrede visokih zvaničnika bude duboku zabrinutost za bezbednost novinara, naveo je u saopštenju Međunarodni institut za štampu (IPI).

Ta organizacija ponovila je da je duboko zabrinuta za bezbednost novinara u Srbiji gde su, kako navodi, nezavisne medijske kuće i njihovi reporteri suočeni sa intenzivnom i toksičnom klimom kampanje uvreda i političkih pritisaka koje sprovode vladini i javni zvaničnici.

"Uznemiruje opasna eskalacija retorike protiv kritički nastrojenih medija i novinara, što predstavlja pretnju po bezbednost novinara. IPI zahteva od vladinih i javnih zvaničnika Srbije da se uzdrže od neprijateljske retorike i da svojim primerom vode ka smanjenju tenzija", navodi u pisanoj izjavi za Glas Amerike, Džejmi Vajzmen predstavnik Međunarodnog instituta za štampu (IPI)– nevladine organizacije usredređene na promovisanje i zaštitu slobode medija i pospešivanje novinarskih praksi.

Privatne prostorije N1 u Beogradu, u utorak je opkolilo je 30 demonstranata koji su opstruisali rad novinara i tražili od uredništva da izađu iz zgrade i da će ih stići, kako su naveli, "gnev naroda".

N1 i novinare te medijske kuće optužili su za manipulisanje javnosti u nedavnom izveštavaju sa protesta protiv vlade i u pandemiji, kao i da rade za strane obaveštajne službe, navodi u saopštenju IPI.

"Iako je policija bila pozvana, a policajci u civilu su poslati ispred zgrade N1, nisu imali naređenje da reaguju i nisu sklonili ljude koji su upali na privatni posed ovog medija", navodi IPI.

Nijednom od demonstranata nisu tražena identifikaciona dokumenta, kako prenose mediji, i niko nije uhapšen, prenosi ova organizacija koja se bavi zaštitom slobode štampe.

"Međunarodni institut za štampu i naša globalna mreža šokirani su nedostatkom adekvatnog odgovora policije na ovaj incident. Dok se mora poštovati pravo na miran protest, upadanje u privatan posed medijske kuće je svakako zahtevalo adekvatnu akciju policijskih vlasti. Ozbiljno se postavlja pitanje mogućnosti policije da zaštiti novinare i mora se hitno oglasiti Radna grupa za zaštitu novinara", navodi IPI u saopštenju.

Incident se dogodio svega nekoliko dana pošto su premijerka Srbije Ana Brnabić i poslanik SNS Nebojša Bakarec u parlamentu optužili nezavisne televizije N1 i Novu S da šire mržnju i nasilje, kreirajući "bolesnu atmosferu u društvu" koja je vodila ka tragedijama kao što su dva masovna ubistva.

Premijerka je optužila takozvane "tajkunske medije" za trovanje nacije i "sejanje mržnje iz minuta u minut, iz sata u sat".

"Takvi komentari su samo poslednji u rastućoj kampanji vređanja medija čiji je vlasnik United media, medijska kuća koja je kritički nastrojena prema srpskoj vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću, navodi IPI. Najćešće se vidi kao poslednji bastion novinarstva koji radio neovisno od Srpske napredne stranke i njenih poslovnih saradnika", dodaje IPI.

Poslednjih nedelja, mediji Junajted medija grupe, N1, Nova S i Danas bili su optuživani od nekoliko javnih zvaničnika da rade protiv interesa države, da šire dezinformacije, organizuju proteste protiv vlade i da su "fašistički mediji", navodi IPI. Dodaje da su ovi verbalni napadi pojačani u tabloidnim medijima i emiterima koji podržavaju vlast.

Međunarodni institut za štampu primećuje da ova situacija ponovo ističe nalaze koalicije međunarodnih grupa za slobodu medija i Evropskog parlamenta, da nikakav vidljiv napredak srpskih vlasti nije učinjen kao deo njihovih obaveza u pridruživanju EU da poboljšaju uslove za medijske slobode. Nezavisno novinarstvo u Srbiji nastavlja da se suočava sa krizom, dodaje IPI. Institut ponavlja svoju podršku profesionalnim i nezavisnim medijima u Srbiji i poziva na pojačanu međunarodnu pozornost zbog problema u vezi sa slobodom medija i pluralizmom u Srbiji.

XS
SM
MD
LG