Linkovi

Posle godinu dana sankcija, Moskva se trudi da pokaže da je sve normalno


ARHIVA - Pogled na Kremlj sa reke Moskve 2. juna 2022. (Foto: AP/Aleksandar Zemlianichenko)
ARHIVA - Pogled na Kremlj sa reke Moskve 2. juna 2022. (Foto: AP/Aleksandar Zemlianichenko)

Godinu dana posle početka opšte ruske invazije na Ukrajinu i brojnih međunarodnih sankcija protiv Rusije, ekonomija zemlje oseća taj uticaj, iako njegov efekat nije bio tako brz i efikasan kao što su zapadne sile očekivale.

Kada hodate ulicama Moskve, možete da pomislite da to nije glavni grad zemlje koja je u ratu. U prodavnicama, mogu se pronaći najmoderniji američki telefoni, doduše po 30 odsto većim cenama nego na Zapadu. Nema primetnih nestašica, a Rusija može da zahvali tradicionalnim saveznicima koji su joj pomogli da izbegne sankcije.

Dmitrij Potapenko, biznismen objašnjava da postoje četiri zemlje koje nastavljaju da prodaju robu Rusiji, legalno ili ne, Iran, Kina, Turska i Indija.

Međutim, sankcije su uspele da pogode čitave sektore, kao što je ruska automobilska industrija, čija je prodaja na domaćem tržištu opala za 80 odsto. Ruski sektor civilne avijacije je takođe pogođen, odsečen od praktično svih međunarodnih ruta. Možda još važnije, ruske aviokompanije suočavaju se sa tim da je skoro nemoguće nabaviti rezervne delove.

Moskva posle godinu dana sankcija, naizgled - sve normalno
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Vlada Rusije interveniše takozvanim paralelnim uvoznim programom kako bi sprečila nestašice, dozvoljavajući ruskim kompanijama da slobodno kupuju proizvode od dobavljača preko trećih zemalja.

Natalia Zubarevič, ekonomska analitičarka, primećuje da potrošači sada imaju lošije i skuplje proizvode na raspolaganju, i manje zaliha, ali da ih imaju.

Takva politika je osigurala da ne nedostaju osnovne potrepštine, što doprinosi da na ulici imate - stvaran ili ne - osećaj normalnosti.

Svetlana, stanovnica Moskve kaže da se situacija se nije promenila, da je možda teže naći neke stvari iz uvoza, ali ništa važno i da imaju sve.

Vladimir, takođe iz Moskve smatra da se ništa nije promenilo i da su već bili pod sankcijama u drugim prilikama, i da sada žive smireno u ovom periodu.

Roman kaže da trenutno sankcije nisu vidljive, bar ne u Moskvi, ali da misli da će početi da se primećuju od ovog leta.

Prošlo je godinu dana od početka rata, a građani Moskve koji su govorili za Glas Amerike, ne deluju previše zabrinuto.

XS
SM
MD
LG