Linkovi

Šef UN: Suverenitet Moldavije ne sme se podrivati


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš odlazi sa održane zajedničke konferencije za štampu sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavilitom, u Kišnjevu, Moldavija, 9. maja 2022.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš odlazi sa održane zajedničke konferencije za štampu sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavilitom, u Kišnjevu, Moldavija, 9. maja 2022.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je tokom posete glavnom gradu Moldavije u ponedeljak zabrinutost zbog mogućnosti širenja rata Rusije u Ukrajini,

"Uticaj rata u Ukrajini širom regiona i sveta je dubok i dalekosežan; posledice eskalacije su previše zastrašujuće da bismo mogli o njima da razmišljamo", rekao je Gutereš tokom zajedničke konferencije za novinare sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavrilitom u Kišinjevu.

"Duboko sam zabrinut zbog nastavka i mogućeg širenja rata koji Rusija vodi u Ukrajini i zbog uticaja koji on ima ne samo u regionu već i širom sveta", rekao je šef UN.

Ruska invazija je poremetila izvoz pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja i đubriva iz regiona Crnog mora, kao i naglo povećala cene goriva na globalnom nivou.

Gutereš boravi u dvodnevnoj poseti Moldaviji kako bi izrazio međunarodnu podršku zapadnom susedu Ukrajine, u koju je stiglo oko pola miliona izbeglica, a 90.000 ih je ostalo, mnogi u moldavskim domovima.

"Moldavija je mala zemlja velikog srca", rekao je on, ističući da su njeni resursi ograničeni.

Takođe postoji međunarodna zabrinutost da bi Moldavija mogla biti mogući drugi front u ratu Rusije protiv Ukrajine, preko otcepljene regije Pridnjestrovlje koju podržava Kremlj.

"Moldavija je na prvoj liniji očuvanja mira i stabilnosti u svetu", rekao je Gutereš.

Na pitanje o Pridnjestrovlju, on je rekao da se nada da će akteri sa obe strane imati jasan osećaj odgovornosti i sprečiti bilo kakvu pretnju po zemlju.

"Vaš suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet i solidan napredak koji ste postigli u protekle tri decenije ne smeju biti ugroženi ili potkopani", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je dodao da ruska invazija na Ukrajinu "mora da se zaustavi, oružje mora da se ućutka i pozivam Rusiju i Ukrajinu da pojačaju diplomatske napore u dijalogu kako bi se hitno postiglo dogovoreno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN".

Premijerka Gavrilita je u odgovoru na pitanja novinara o mogućoj vojnoj mobilizaciji rekla da Vlada veruje da postoji "mali rizik od eskalacije vojnih akcija" u Moldaviji odbacujući glasine o mobilizaciji.

"Za sada nemamo razloga da budemo zabrinuti i da pribegavamo takvim radnjama", rekla je Gavrilita i dodala da će to saopštiti zvaničnim kanalima ukoliko se njihova procena promeni.

Gavrilita je u ponedeljak došla na sastanak sa Guterešom, potvrdivši da je predsednica Maja Sandu morala da otkaže iz "zdravstvenih razloga".

Gutereš će se u utorak sastati sa predsednikom parlamenta Moldavije Igorom Grosuom, a zatim posetiti centar za izbeglice.

XS
SM
MD
LG