Linkovi

Mali obećao povećanje penzija i plata u javnom sektoru


Do kraja ove godine biće u potpunosti ukinut zakon o privremenom smanjenju penzija, a tokom jula biće sklopljen novi savetodavni aranžman sa MMF koji će važiti do januara 2021. godine - najavljeno je u sredu, na zajedničkoj konferenciji za medije predstavnika Misije MMF-a i srpske Vlade.

Tom prilikom, novi ministar finansija Siniša Mali je obećao i povećanje penzija i plata u javnom sektoru, ali je ocenio da je još rano da se govori o tačnim brojkama:

"Takođe smo dogovorili za one penzionere koji nisu bili obuhvaćeni zakonom o smanjenju penzija povećati penzije i u septembru mesecu, kada očekujemo Delegaciju MMF-a još jednom, imaćemo tačnu informaciju koliko bilansnog prostora, koliko fiskalnog prostora, koliko novca imamo u budžetu, kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće", rekao je još Mali.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf je ocenio da su makroekonomski izgledi Srbije i dalje dobri, da je rast dostigao 4,6 procenata u prvom kvartalu i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini, kao i da je inflacija i dalje niska i da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine.

On je objasnio da je delegacija MMF sa Vladom Srbije postigla dogovor o podršci makroekonomskoj politici i reformama kroz program koordinisanih politika:

"Sa zadovoljstvom mogu da potvrdim da je tim MMF-a postigao sa vlastima Srbije dogovor o makroekonomskim politikama i reformama koje će biti podržane kroz PCI - instrument za koordinaciju politike. PCI je novi instrument koji je MMF uveo prošle godine u cilju pružanja podrške zemljama koje se nalaze i situaciji u kakvoj je Srbija, za koje bi bio koristan okvir politika predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška MMF-a."

Odgovarajući na pitanja o povećanju akciza na gorivo u Srbiji, Džejms Ruf je ocenio da su cene goriva u Srbiji pratile povećanje cene na svetskom tržištu nafte. To je nešto što se dešava svuda u svetu, konstatovao je Ruf i dodao da se MMF usredsređuje na ukupan uticaj rasta cena, a ne samo na jedan element.

XS
SM
MD
LG