Linkovi

Miting SNS: Stižu pristalice iz cele Srbije, centar Beograda blokiran


Pristalice SNS ispred zgrade Narodne skupštine Srbije počele su da pristižu još juče iz cele Srbije, Foto: VOA
Pristalice SNS ispred zgrade Narodne skupštine Srbije počele su da pristižu još juče iz cele Srbije, Foto: VOA

Veliki broj građana iz cele Srbije pristiže na plato ispred Palate Srbija, na Novom Beogradu, odakle će krenuti ka centru, gde se kasnije danas održava skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije". Građani nose zastave Srbije, transparente.

Grupa mladih organizovano je stigla na miting iz Republike Srpske, iz Trebinja, a nose transparente "Aco, volimo te", "Republika Srpska je uz tebe", "Trebinje je uz tebe".

Na parking ispred gradske plaže Štrand u Novom Sadu od podneva pristiže ogroman broj ljudi, ali i autobusa, a slična situacija je i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, javljaju mediji.

Dvadeset autobusa iz Gornjeg Milanovca na putu je ka Beogradu gde se danas održava skup "Budućnost Srbije", a izveštaji navode da je više od 10 autobusa krenulo put Beograda iz Užica, Čačka, Kraljeva, Nove Varoši, Priboja, Bajne Bašte, a pridružili su im se i građani Višegrada, kako bi svi zajedno krenuli u Beograd da pruže podršku skupu.

Na skup u glavnom gradu krenuli su i Srbi iz Crne Gore.

Zbog najavljenog velikog broja učesnika skupa, koji se očekuju iz svih delova Srbije, saobraćaj će privremeno biti obustavljen u više ulica, saopšteno je iz Policijske uprave Beograda. Trg Nikole Pašića zatvoren je za saobraćaj do ponoći.

Saobraćaj na većini mostova stoji, a preporuka je da građani koriste Gazelu i most na Adi. Gužve u glavnom gradu su počele još rano jutros, a većina glavnih bulevara koji vode sa Novog Beograda, kao i Bulevar kralja Aleksandra su zatvoreni za saobraćaj.

Iz PU apeluju na građane za razumevanje i strpljenje i mole ih da se uzdrže od korišćenja privatnih vozila i da se pridržavaju uputstava pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji će biti angažovani na poslovima regulisanja saobraćaja.

Poslanik Narodne skupštine Srbije Ðorđe Vukadinović izrazio je želju da današnji skup u okviru kampanje “Budućnost Srbije” u Beogradu protekno mirno kao što je protekao i protest dela opozicije koji je održan u subotu, apelujući i na vlast, koja kaže, ima veću odgovornost, ali i na opoziciju da ne demonizuju i ignorišu jedni druge.

Vukadinović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da svako ima pravo i treba da se predstavi na najbolji način i kako misli da treba to da uradi i podsetio da podržava proteste dela opozicije okupljene oko SzS i njihove zahteve.

Ali, nemam ništa protiv da vlast demonstrira svoju snagu i podršku koju ima ili želi da ostavi utisak da ima podršku i to ovim današnjim, siguran sam masovnim mitingom”, kazao je Vukadinović.

Kada je u pitanju, kako kaže, demonizovanje opozicije od strane vlasti, Vukadinović je kao naveo, kako tvrdi, smanjivanje broja prisutnih na opozicionim protestima, što, tvrdi, istematski radi predsednik države i medija koji podržavaju vlast.

Ne sumnjam da će današnji skup biti masovan”, ponovio je Vukadinović, ali je apostrofirao mogućnost da je određeni broja "službenika danas dovedenih što milom, što silom", te naveo i da je da je nedopustivo i to da se koriste javni resursi, kao što su autobusi, kojih će se danas naći na stotine kako bi dovezli građane iz cele Srbije na skup.

Vukadinović je na konferenciji za novinare podržao i protest grupe novinara koji je održan danas, zbog, kako navodi, ozbiljnih pretnji upućenih novinarima i tom prilikom izrazio nezadovoljstvo položajem novinara i novinarstva u Srbiji.

Podsetio je da je danas tačno šest godina od potpisivanja briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i irekao da je Briselski sporazum “faktičko priznanje nezavisnosti Kosova i zaokruživanje teritorijalnog integriteta Republike Kosova” i za to optužio vlada SNS-SPS koja je e to učinila potpisujući sporazum”.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i član predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će miting u okviru kampanje "Budućnost Srbije" biti veličanstven i pozvala građane da se pridruže u što većem broju.

"Pozivam građane da nam se pridruže, ovo nije pitanje političkih partija već da li hoćemo da živimo u lepoj, modernoj Srbiji ili da se vratimo unazad", rekla je Mihajlović.

XS
SM
MD
LG