Linkovi

REM-u stiglo 650 prijava zbog spota SNS-a


Više od 650 prijava stiglo je na adresu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) za manje od 24 sata, povodom emitovanja promotivnog spota Srpske napredne stranke na televizijama sa nacionalnom frekvencijom van predizborne kampanje, saopštila je organizcija CRTA.

CRTA je 5. februara pokrenula akciju pod nazivom #ProbudiREM kojom je pozvala sve zainteresovane građane da preko onlajn formulara upute prijavu REM povodom emitovanja promotivnog spota Srpske napredne stranke sa političkim sadržajem na TV Prva i na TV Happy. U spotu se posredno ismevaju lideri opozicije i građanski protesti koji se već nedeljama održavaju u Beogradu i mnogim gradovima Srbije.

"Cilj akcije je da se REM zvanično izjasni da li je emitovanjem ovog političkog spota prekršen zakon. Zakon kaže da su mediji dužni da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje građana, a naročito da kroz vesti i program istinito i objektivno predstavljaju činjenice i događaje i da podstiču slobodno formiranje mišljenja. Kada se to ne dešava, REM ima odgovornost da reaguje kako bi zaštitio javni interes", izjavio je programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov, stoji u saopštenju.

Pružalac medijske usluge je u terminu navedenom u prijavi emitovao promotivni spot SNS koji sadrži eksplicitni politički sadržaj, političke poruke i ima politički uticaj na gledaoce (stavlja direktno u vezu lidere opozicije Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, kao i građanske proteste koji se održavaju širom Srbije, sa tajkunima, odnosno kriminalom), saopštava CRTA.

Deo propagandnog spota objavljenog na YouTube-u u kome se ismevaju građanski protesti u Srbiji i lideri opozicije Vuk Jeremić i Drgana Đilas.
Deo propagandnog spota objavljenog na YouTube-u u kome se ismevaju građanski protesti u Srbiji i lideri opozicije Vuk Jeremić i Drgana Đilas.

Zakon o elektronskim medijima, sa druge strane, direktno zabranjuje bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje, a dodatno Zakon o oglašavanju zabranjuje prikriveno i obmanjujuće oglašavanje, kao i uporedno oglašavanje, odnosno omalovažavanje aktera u oglasnoj poruci, stoji u saopštenju ove oganizacije.

Iako zvanične rekacije iz REM-a nije bilo, članica tog tela Olivera Zekić izjavila je da će delovi spota Srpske napredne stranke o opoziciji i protestima nesmetano moći da se emituju na televizijama i pokrivalicama u prilozima ili vestima.

"REM bi svakako reagovao u slučaju da je takav ili sličan spot emitovan u okviru vremena predviđenog za advertajzing, a pošto je emitovan u okviru priloga na vestima ili nekoj drugoj emisiji, to je deo uređivačke politike tih medija i nemamo na šta da reagujemo. Naročito u ovom slučaju, s obzirom da je spot emitovan kao vest da je jedna stranka napravila spot", kazala je Olivera Zekić za list "Danas".

Sa druge strane, Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija izjavio je da je evidentno da su televizije koje su emitovale spot SNS-a prekršile Zakon o elektronskim medijima.

"Postavlja se pitanje i ko je platio emitovanje spota", rekao je Minić i dodao da ako je emitovanje platila Srpska napredna stranka onda je pitanje da li se to korišćenje sredstava može obuhvatiti odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG