Linkovi

Porodica iz Misisipija traži da se kazni policajac koji je pucao u 11-godišnjaka


11-godišnji Aderijen Mari, na fotografiji snimljenoj u decembru 2022, koju je njegova majka dostavila agenciji Rojters.
11-godišnji Aderijen Mari, na fotografiji snimljenoj u decembru 2022, koju je njegova majka dostavila agenciji Rojters.

Porodica iz Misisipija u četvrtak je zatražila da se lokalni policajac otpusti, i da se protiv njega podigne optužnica za težak fizički napad nakon što je pucao u 11-godišnjeg dečaka koji je sam pozvao policiju da dođe zbog nasilja u porodici. Dečak je preživeo, ali je pretrpeo rane na jetri, kolaps pluća i frakturu rebara. Posle bolničkog lečenja oporavlja se kod kuće, prenose mediji.

Aderijen Mari, koji je pozvao policiju na zahtev svoje majke, bio je nenaoružan i slušao uputstva policajca Grega Kejpersa iz grada Indijanola kada ga je Kejpers upucao u grudi u subotu rano ujutru, kazao je porodični advokat Karlos Mur.

Dečak je zvao policiju nakon što je jedan muškarac pretio njegovoj majci, Nakali Mari, u 4 sata ujutru po lokalnim vremenu, ali je policajac Kejpers "izazvao eskalaciju situacije", rekao je advokat. Muškarac koji je pretio Nakali je Aderijenov otac, prenela je TV mreža ABC.

Mur je zatražio da se objavi snimak kamere sa tela policajaca i usprotivio se tome što je Kejpers poslat na plaćeno odsustvo. Mala grupa demonstranata se okupila na protestu zajedno sa porodicom i sela na zemlju ispred gradske skupštine u četvrtak ujutru.

"Tražimo pravdu. 11-godišnji, crni dečak u gradu Indijanola za dlaku nije izgubio život", izjavio je Mur. "On nije uradio ništa pogrešno, sve je uradio kako treba."

Dečak je prebačen u medicinski centar Univerziteta Misisipija a u sredu je pušten iz bolnice, preneo je CNN, dodajući da istragu vodi Istražni biro Misisipija.

Policija u Indijanoli nije odgovorila na pitanja agencije Rojters o slučaju.

Incident je najnoviji slučaj u seriji situacija u kojima je policija pucala na nenaoružane Afroamerikance. U aprilu, policajci su došli u pogrešnu kuću posle jedne prijave porodično nasilja i ubili 52-godišnjeg muškarca u Nju Meksiku. 2020, Brijana Tajlor je ubijena za vreme policijske racije u Luivilu u Kentakiju.

Grad Indijanola nalazi se na oiko 160 kilometara od državne prestonice Džeksona, a crnci čine većinu od njegovih 15.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG