Linkovi

Milić: Finalizacija pregovora s Kosovom važnija od protesta


Milić: Finalizacija pregovora s Kosovom važnija od protesta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Pitanje taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne zaustavlja dalje napore da se postigne sporazum između Beograda i Prištine. Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić za Glas Amerike kaže da upravo zbog taksi Amerika opominje Prištinu i time što jedan visoki zvaničnik neće doći na obeležavanje godišnjice nezavisnosti Kosova.

Zvaničnici američke ambasade obavestili su komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga da je otkazana poseta generala Ora, planirana za 16. i 17. februar, na 11. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. To je prema rečima Jelene Milić, možda jedna od najeksplicitnijih poruka adminstracije SAD upućena Prištini u vezi sa njihovom, kako kaže, vrlo nerazumnom odlukom da uvede takse na robu Srbije i Bosne.

"Mislim da je zastoj u dijalogu sada zaista isprovocirao i administraciju u SAD do jednog nivoa, da ostaje upitno, ako se NATO bunio zbog transformacije KBS, a sada imate i otkazivanje posete generala iz Ajove, šta ste vi time postigli u poslednja 3-4 meseca i mislim da je ovo jasna poruka da su bezbednosne implikacije u zastoju dijaloga - imajući u vidu i sve druge geopolitičke okolnosti - trenutno zaista na strani Kosova, a ne na strani Beograda".

Iako smatra da Kosovo u ovom trenutku deluje kao da gubi podršku, a Srbija jača, direktorka Centra za evroatlanske studije veruje da poziciju Beograda slabe protesti protiv Vučića.

"Očito je da trenutno na Kosovu postoji mnogo više problema da se uspostavi konsenzus, pre svega vladajuće elite, koja može relativno jednostavno da ubedi svoje građane, nego što je to slučaj u Beogradu. U Beogradu je jedna druga vrsta problema, imamo prilično raširene demontracije, dakle proteste u mnogim gradovima u Srbiji, koji jednostavno pokušavaju da delegitimišu ovu vlast. Mislim da se ti protesti održavaju u trenutku kada im nije mesto, jer finalizacija pregovora sa Kosovom, koja bi trebalo da se dovrši što pre u interesu bezbednosti celog regiona, trebalo bi trenutno da ima priotitet".

Milić je inače podsetila da se pre dve nedelje premijerka Ana Brnabić sastala sa šefom Nacionalne garde Ohaja, države koja je partner Srbije za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane, kao što je Ajova za Kosovo.

"Tokom Molitvenog doručka, potpredsednik Skupštine Srbije sastao se i sa bivšim komandantom Nacionalne garde Ohaja Stivom Stajversom, koji je sada predsedavajući srpskog kokusa u Kongresu, ali ne samo to, on je takođe vrlo istaknuta ličnost i u Nacionalnom republikanskom kongresnom odboru, što je izuzetno bitno, da mi sada vidimo jačanje saradnje Srbije u oblasti odbrane sa Nacionalnom gardom Ohaja i jačanje saradnje sa NATO, jer se očekuje ovih dana obnavljanje partnerstva".

Milić zaključuje da bi po modelu dogovora Makedonije i Grčke, trebalo da se dogovore i Beograd i Priština - da obe strane nešto izgube, da bi istovremeno nešto i dobile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG