Linkovi

Sedmi policajac kažnjen zbog smrti Tajrija Nikolsa


Protesti u Memfisu zbog policijskog prebijanja Tajrija Nikolsa (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Protesti u Memfisu zbog policijskog prebijanja Tajrija Nikolsa (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Policija američkog grada Memfisa kaznila je još dva policajca zbog umiješanosti u hapšenje, brutalno prebijanje i smrt Afroamerikanca Tajrija Nikolsa.

Time je proširen krug odgovornih za ubistvo koje je već dovelo do podizanja optužnica protiv pet policajaca i izazvalo nove proteste zbog još jednog primjera policijske brutalnosti.

Policajac Preston Hemphil, bijelac, razriješen je dužnosti ubrzo nakon hapšenja i prebijanja Nikolsa, koji je preminuo tri dana kasnije u bolnici, saopštila je portparolka policije Karen Rudolf.

Rudolf je navela da informacija o disciplinskom postupku protiv Hemphila nije odmah objavljena zato što on nije otpušten, a policija obično objavljuje vijest o policajcima koji su kažnjeni posle okončanja istrage.

Policajci zaključavaju kapiju na ulazu u policijsku stanicu u Memfisu (Foto: AP)
Policajci zaključavaju kapiju na ulazu u policijsku stanicu u Memfisu (Foto: AP)

Hemphilov advokat rekao je za dnevnik Njujork tajms da je njegov klijent bio prisutan kada je Nikols zaustavljen, ali da nije bio na drugoj lokaciji na kojoj su ga policajci tukli, te da sarađuje sa istragom.

Na snimku sa policijske kamere može se čuti kako Hemphil kaže da je omamio Nikolsa i poručio: "Nadam se da će da ga zgaze".

Policija je kasnije u ponedeljak saopštila da je još jedan policajac razriješen dužnosti. Zvaničnici nisu saopštili njegovo ime niti kako je povezan sa incidentom.

Vatrogasna služba Memfisa takodje je saopštila da je otpustila tri službenika zbog Nikolsove smrti, a povod je kršenje niza procedura i protokola. Nikolsu je ukazana medicinska pomoć 27 minuta nakon dolaska prvih ekipa hitne pomoći.

Nikolsova porodica i drugi pomno prate razvoj događaja u vezi sa njegovim brutalnim hapšenjem i ubistvom, dok čekaju informacije o dodatnim disciplinskim mjerama protiv policajaca koji su bili na licu mjesta, ali nisu otpušteni ili optuženi.

U petak je objavljen video snimak hapšenja, koji pokazuje kako petorica policajaca koriste omamljivače, palicu i pesnice dok tuku Nikolsa tokom hapšenja 7. januara, nakon što je zaustavljen zbog navodno nesavjesne vožnje.

Na snimku se čuje kako 29-godišnji Nikols zove majku i bespomoćno leži povrijeđen na trotoaru. Umro je u bolnici tri dana kasnije.

Petorica policajaca su otpuštena i optužena za ubistvo drugog stepena i druga krivična djela zbog hapšenja koje je šokiralo mnoge zbog brutalnosti i oživjelo pozive za sprovođenje policijske reforme širom zemlje.

Policija Memfisa i okružni tužilac saopštili su da je u toku istraga poteza policajaca koji su bili na licu mjesta.

Uz petoricu policajaca, koji su ćaskali i šetali se nekoliko minuta dok je Nikols ležao na zemlji u bolovima, dva zamjenika šerifa okruga Šelbi su razriješena dužnosti bez plate do okonačanja istrage.

Pozivi Nikolsove porodice, njihovih advokata i aktivista da se veći broj policajaca otpusti ili optuži su glasni i konstatntni od objavljivanja video snimka koji je podsjetio na hapšenje Džordža Flojda 2020. godine i reakciju policajaca koji su odbili da intervenišu.

Petorica otpuštenih policajaca protiv kojih su podignute optužnice bili su dio takozvane jedinice Škorpioni, koja se bavila nasilnim kriminalom u nekim područjima. Jedinica je u međuvremenu raspuštena. Nikols će biti sahranjen u srijedu u Memfisu.

XS
SM
MD
LG