Linkovi

Mekalister: Srbija na dobrom putu, pregovori sa Prištinom su ključni


Mekalister i Brnabić

Drugog dana boravka u Srbiji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister razgovarao je sa premijerkom Anom Brnabić, koja je tokom susreta istakla da su makroekonomska stabilnost, reforma javne administracije i vladavina prava stubovi dugoročnog razvoja Srbije, a ne samo uslovi za punopravno članstvo u EU.

Ona je rekla da očekuje pozitivan izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije i naglasila da je svesna da predstoji još dosta posla u oblasti jačanja vladavine prava i postizanja napretka u poglavljima 23 i 24. Brnabić je najavila i da će se finalna verzija ustavnih amandmana iz oblasti pravosuđa ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

Nova poglavlja

Kao i u sinoćnom razgovoru sa predsednikom Srbije, Mekalister je pohvalio napredak Srbije i napore da nastavi sprovođenje najvažnijih reformi, i naglasio da je Srbija lider u regionu kada su u pitanju ekonomske reforme.

Mekalister je rekao da je Srbija, sa otvorenih 14 poglavlja, na dobrom putu ka EU i da će insistirati da se na narednoj Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU otvori što više novih poglavlja.

Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, evropski zvaničnik je rekao i da o temama i rasporedu pregovora odlučuju Beograda i Priština, da EU je samo posrednik i da sada nije moguće predvideti sadržaj i datum donošenja tog sporazuma:

"Predsednik Vučić i predsednik Tači su pokazali privrženost i opredeljenost da normalizaciju odnosa Srbije i Kosova podignu na viši nivo. A ta normalizacija bi bila velika stvar za budućnost i stabilnost ne samo za region, već i za celu Evropu", istakao je evropski zvaničnik.

Vučić: Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova

A sinoćna konferencija za novinare Mekalistera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića ostaće upamćena po Vučićevoj rečenici da za Srbiju ne dolazi u obzir prihvatanje nezavisnosti Kosova i da na to neće pristati ni, kako je rekao, "da ga sa tri motke tuku po glavi":

"Ostaje nam Poglavlje 35, koje je od posebnog značaja za našu zemlju, jer se to poglavlje predstavlja kao osnovni uslov napretka Srbije i u svim drugim poglavljima. Iako svi iz EU o tome veoma nerado govore, a to je pitanje odnosa sa Prištinom i rešavanje kosovsko-metohijskog problema", rekao je Vučić posle sastanka sa Meksaliterom.

Istakavši spremnost Srbije da nastavi razgovore i dijalog, Vučić je rekao i da ne zna šta međunarodna zajednica hoće od Srbije, da ne razume šta očekuju - jer Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova.

"Mi želimo trajni mir sa Albancima i napredak Srbije na evropskom putu, ali to ne zavisi samo od Srbije", predočio je Vučić i naglasio da ne veruje da će Priština ispuniti svoju obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG