Linkovi

Vučić i Mekalister: Stvoriti uslove za nastavak dijaloga


Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera, Foto: VOA
Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera, Foto: VOA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu, tokom razgovora sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju je predvodio izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, da očekuje da međunarodna zajednica ne ćuti na činjenicu da Albanci nisu sproveli Briselski sporazum i da su uveli anticivilizacijske takse na robu iz Srbije.

Kako se ističe u saopštenju iz kabineta predsednika, Vučić i Mekalister su ocenili da je neophodno ponovno uspostavljanje pozitivnog okruženja, kako bi bili stvoreni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Tom prilikom, Vučić je ponovio stav da će tek nakon ukidanja taksi biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

On je dodao i da će kada "tek kada to bude ispunjeno" biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

Vučić tražio 45 dana za odgovor

A posle susreta sa predstavnicima kosovskih Srba, Vučić je rekao da su politički predstavnici Srba sa Kosova zatražili od države Srbije da im dozvoli da napuste kosovske institucije, to jest napuštanje parlamenta i svih lokalnih samuprava, regionalne policije na severu, tužilaštva i kompletnog pravosudnog sistema Kosova:

"Ja sam zamolio predstavnike Srba da im danas ne odgovorim, i u narednih mesec i po dana, do susreta sa predsednikom Kine, želim da razgovaram sa svim najvažnijim, što telefonom, što uživo, sa svim najvažnijim evropskim i svetskim liderima o svemu. Jer ako se ovako ofanzivno delovanje Prištine nastavi, mi ćemo biti u bezizlaznoj situaciji", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima kosovskih Srba,Foto: VOA
Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima kosovskih Srba,Foto: VOA

Kako je još rekao Vučić, sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba je za njega bio iznenađujuće težak, "jer postoje stvari koje su se desile u poslednja 24 sata, o kojima većina medija nije obaveštena".

Takođe, Vučić je naveo da kosovskim Srbima, osim taksi koje sprečavaju njihov normalan život, stižu i brojnje pretnje, i dodao da Srbija neće dozvoliti napade na kosovske Srbe, ugrožavanje, ni proterivanje sa njihovih ognjišta.

Vučić je još jednom je pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova, ocenjujući da jedino čemu ona služi je da se iskoristi za napad na Srbe. Premijera Kosova Ramuša Haradinaja je optužio da laže kako se 40 Srba prijavilo za kosovsku vojsku i zatražio da ih Haradinaj "pokaže bar duplo manje".

On je upozorio da će prištinske vlasti u naredna dva dana prihvatiti novi statut rudarsko-metalurškog kombinata Trepča, koji će po rečima Vučića, dovesti do blokade računa, uništenja firme, a 2.400 ljudi će direktno ostati bez posla.

XS
SM
MD
LG