Linkovi

Mekalister sa opozicijom: Evropa vrlo kritična prema Srbiji zbog situacije u parlamentu i stanja u medijima


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, Foto: Medija centar
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, Foto: Medija centar

Sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom danas su razgovarali i predstavnici srpske opozicije, koji su posle susreta preneli njegovu poruku da je Evropa je "itekako kritična" prema pojedinim zbivanjima u Srbiji, poput situacije u parlamentu i stanja u medijima.

Kako je posle susreta izjavila Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke, Mekalister im je rekao da u odnosu EU i Srbije nije sve onako kako se predstavlja u medijima u Srbiji - da "EU tapše Vučića po ramenu" i da nema zamerki.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da su Mekalisteru ukazali da svaki put kada predstavnici EU podrže aktuelnu vlast jer je kooperativna po pitanju Kosova, "odmah nakon toga sledi uništavanje nezavisnih institucija i demokratije u Srbiji" i da je ta politika kratkovida, te da može dovesti do haosa na prostoru Balkana.

Tadić je izjavio da je Mekalisteru ukazao da vlast koristi svaku pohvalu EU kako bi opravdala svoje negativne poteze, a Mekalister im je rekao kako evropski političari "nisu deo" unutrašnjih političkih procesa u Srbiji.

On je rekao i da su preneli da je opozicija ta koja veruje u evropske vrednosti, a ne predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpka napredna stranka.

Predstavnici opozicije su sa Mekalisterom razgovarali i o protestima "Jedan od pet miliona" i tom prilikom su poručili da će svi ostati zajedno u protestima do poslednjeg trenutka.

Gradonačelnik Šapca i predstavnik Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da su delegaciji Evropskog parlamenta predali nove dokaze o pritiscima na lokalne vlasti, pored dokaza koje su ranije predstavili u Strazburu.

"Dostavili smo nove dokaze iz Lučana, sa izbora, na kojima se jasno vidi kako izgleda tehnologija vlasti i kako su mali izbori u jednoj lokalnoj zajednici bili najvažniji projekat SNS u protekloj godini", rekao je Zelenović i dodao da se nadaju da će to biti deo izveštaja o stanju demokratije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG