Linkovi

Srbija: Doneta odluka o produžetku školskog raspusta, kovid propusnice za ugostitelje i kockarnice


Arhiva: Nastavni dan u školi (AP/Darko Vojinovic)
Arhiva: Nastavni dan u školi (AP/Darko Vojinovic)

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa odlučio je da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počne u ponedeljak, 8. novembra i da traje do petka, 12. novembra, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja kovid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja od kovid-19 u školskom uzrastu i opštoj populaciji", saopšteno je iz Ministarstva, navodi N1.

Kako je objašnjeno - prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar.

Takođe, ministarka zdravlja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će od osam sati uveče biti uvedene kovid propusnice u ugostiteljskim objektima i kockarnicama.

"Uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se najviše prenose i gde se okupljaju mlađe osobe, iako je ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom i u skladu sa tim odlučili smo da proširimo ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20h, s tim što će ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata - ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice posle 20 sati", izjavila je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba, objavio je N1.

Kako je ukazala, situacija u vezi sa virusom je i dalje nepovoljna.

"Beležimo blagi pad učestalosti oboljevanja od prošle nedelje, ali brojke su i dalje velike, a svakog dana između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti", navela je ministarka zdravlja Srbije.

Prema njenim rečima, u Srbiji je vakcinisano 56 odsto punoletnih građana. Međutim, kada je reč o uzrastu od 18 do 30 godine - vakcinasana je tek svaka četvrta osoba.

Inače, u Srbiji se svakodnevno registruje više od 60 umrlih od kovida, prema zvaničnim podacima. Zaražene su hiljade ljudi, u bolnicama je 6.770 pacijenata, a na respiratorima 279 koji su životno ugroženi.

Već deset dana se primenjuje pravilo o kovid propusnicama u ugostiteljskim objektima od 22h, a na snazi je i obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje rastojanja, dezinfekcija ruku.

Pre sednice Kriznog štaba koja je donela odluku o produženju školskog raspusta član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon, rekao je da će njegov medicinski deo ponovo tražiti zatvaranje svih objekata koji nisu esencijalni na deset dana i tražiće da kovid propusnice važe 24 sata.

On je za RTS rekao da u okviru Kriznog štaba postoji saglasnost oko produženja jesenjeg raspusta u školama, ali i da smatra da treba paralelno uvesti restrikcije kako bi se smanjili kontakti i van škola i da jedino to može imati efekat na smanjenje broja zaraženih.

"To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom", kazao je Kon.

Epidemiolog je ponovio da kovid propusnice treba da važe 24 sata, pogotovo ako ne bude zatvaranja uz produženi raspust, jer će ljudi onda da putuju.

"Brojna putovanja sa eventualnom 24-časovnom kovid propusnicom je jedna priča, a druga je bez toga. Drugo, sve ovo vreme koje se dobija tih desetak dana neće imati nekog ozbiljnijeg efekta osim tog pada koji je značajan ako ne povećamo vakcinaciju".

Kon kaže da se još ne mogu utvrditi efekti kovid propusnica od 22h, ali da ih on "nije ni očekivao".

Državni sekretar u MInistarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je ranije najavio da će ministarstvo tražiti uvođenje strožih mera ako se proceni da ovakve kovid propusnice ne daju efekte.

Neki beogradski zvaničnici su, međutim, tvrdili da su kovid propusnice povećale interesovanje za vakcinaciju. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je nedavno izjavio da se u Beogradu broj vakcinisanih povećao sa 1.500 na 7.000 na dnevnom nivou. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je izjavila da se povećao broj građana koji primaju prvu dozu vakcine.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je prvu dozu primilo 2.989.911 punoletnih građana, drugu dozu 2.855.054 ljudi, a treću 989.010.

XS
SM
MD
LG