Linkovi

Još 65 umrlih od kovida u Srbiji, na respiratorima i dve bebe


Odeljenje intenzivne nege u kovid bolnici u Novom Sadu
Odeljenje intenzivne nege u kovid bolnici u Novom Sadu

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 6.217 novozaraženih na 22.574 testirana uzorka. Umrlo je 65 osoba. U bolnicama je 6.788 pacijenata, a na respiratorima 277. Sve je više i zaražene i hospitalizovane dece.

Načelnica odeljenja intenzivne nege u dečijoj bolnici u Tiršovoj, Snežana Rsovac, izjavila je za N1 da su dve bebe u toj bolnici na respiratorima i da su životno ugrožene.

"Pluća nisu dobro ni kod jedne bebe. Postepeno ih stabilizujemo, nema više progresije pogoršanja, ali odmak u smislu da se popravljaju nije značajan. I kad god nas pitaju, sve dok ne budemo imali pozitivan ishod, u smislu da se odvoje od mehaničke ventilacije, svakako da ćemo saopštavati da su vitalno ugroženi, kao što i jesu“, rekla je Rsovac.

Ona je rekla da dnevno dođe na pregled između 20 i 30oro dece koja se usmere u glavnu kovid bolnicu za decu Dragiša Mišović.

Nastava delimično onlajn u šest opština

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je za RTS da u Srbiji ima oko 5.000 zaraženih učenika, ali da situacija nije alarmantna da bi se prešlo na onlajn nastavu.

Tim za škole, koji na osnovu broja zaraženih svake nedelje odlučuje o modelu nastave, odlučio je da se naredne nedelje kombinovana nastava odvija u srednjim školama u Beogradu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, Kuli, Nišu i Šapcu. Kombinovana nastava podrazumeva da su odeljenja podeljena u grupe i da naizmenično prate nastavu onlaj i uživo.

Ministar prosvete kaže da će na narednoj sednici Kriznog štaba, početkom iduće nedelje, biti razmatrano da se produži jesenji raspust, kako bi se sprečilo širenje virusa u školama.

Kon: Neophodno zatvaranje svega na 10 dana

U Srbiji od 23. oktobra važi zabrana boravka u ugostiteljskim objektima posle 22h za sve one koji nemaju kovid propusnice, odnosno potvrde o vakcinaciji, negativnom testu, preležanoj bolesti ili antitelima na virus.

Lekari, od kojih su neki i članovi Kriznog štaba, konstantno kritikuju ovakve kovid propusnice i poručuju da neće imati nikakav efekat.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da kovid propusnice "ne rešavaju ništa" i ponovio da je za značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji neophodno zatvaranje na 10 dana, "svega osim onog što je neophodno za životne potrebe".

Kon je za Blic izjavio da se značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji ne može očekivati sve dok se ne uvedu nove restriktivne mere i poveća obuhvat vakcinacije.

„Stojimo stabilno na visokom nivou i ne vidi se trend opadanja. Zato smatramo da je neophodno zatvaranje na 10 dana svega osim onoga što je neophodno za životne potrebe, a apsolutni minimum da bi moglo da se očekuje ozbiljnije delovanje mera jeste da kovid propusnice važe 24 sata“, rekao je Kon.

XS
SM
MD
LG