Linkovi

Masovni protesti širom sveta: Poziv na hitnu akciju protiv klimatskih promena


Učesnici masovnog protesta u Berlinu, 20. septembar 2019.

Stotine hiljada učenika, studenata i radnika izašlo je u petak na ulice gradova širom sveta, od Azije do Evrope, u okviru globalnog štrajka na kojem je upućen zahtev svetskim liderima, koji se okupljaju na samitu UN o klimi, da usvoje hitne mere da se spreči klimatska katastrofa.

Protesti su počeli na Pacifičkim ostrvima - najviše ugroženim zbog porasta nivoa mora - i u Australiji, gde su širom zemlje održane masovne demonstracije, od velikih priobalnih gradova Melburna i Sidneja do manjih mesta kao što je Alis Springs. Zatim su se proširili na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Zahtev svetskim liderima da spreče klimatsku katastrofu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00


Na društvenim medijima mogu se videti snimci protesta, od nekoliko desetina učenika u Abudži u Nigeriji, do desetina hiljada ljudi na ulicama Hamburga u Nemačkoj.

Protesti, koje je inspirisala 16-godišnju aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg, održavaju se u oko 150 država, a učesnici od vlada traže da preduzmu hitnu akciju da ograniče štetne posledice klimatskih promena.

Vrhunac štrajka biće u Njujorku, gde će Tunberg, koja je nominovana za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi protest ispred sedišta Ujedinjenih nacija.

Tunber je na Tviteru pomenula "ogromnu masu ljudi" u Sidneju koja će, kako je tvitovala, biti standard za štrajkove u Aziji, Evropi i Africi.

Učesnica protesta u Sidneju, srednjoškolka Danijel Porepiliasana, uputila je oštru poruku australijskom ministru finansija Matijasu Kormanu koji je u četvrtak rekao parlamentu da bi učenici trebalo da ostanu u školama.

Protest učenika u Australiji
Protest učenika u Australiji

"Svetski lideri nam govore da učenici moraju da budu u školama i uče. Ja bih volela kada bi oni bili u parlamentu, gde bi konačno radili svoj posao", istakla je ona.

Organizatori su naveli da će demonstrancije biti različite širom sveta, ali da je cilj da se podigne svest o klimatskim promenama i zahteva politička akcija da se zaustave faktori koji doprinose globalnom zagrejavanju.

Porast nivoa mora

Na samitu Ujedinjenih nacija, svetski lideri će raspravljati o strategijama za ublažavanje posledica klimatskih promena, kao što je prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

To pitanje je ključno za pojedna ostrva u Pacifiku, koja su više puta apelovala na bogatije države da ulože veće napore na sprečavanju porasta nivoa mora.

Na protestu u Kiribatiju, učenici su nosili transparente na kojima je pisalo" Mi ne tonemo, već se borimo". Deca na Solomonskim ostrvima nosila su tradiocionalne suknje i drvene štitove.

Protesti na pacifičkim ostrvima
Protesti na pacifičkim ostrvima

Nekoliko sati kasnije, na Tajlandu, više od 200 demonstranata upalo je u Ministarstvo za zaštitu životne sredine, gde su legli na pod i pravili se da su mrtvi.

"Ovo će se dogoditi ako se sada ne zaustave klimatske promene", poručili su neki od učesnika štrajka.

U indijskoj finansijskoj prestonici Mumbaju, gde su monsuni izazvali poplave i prekide u saobraćaju, deca iz najmanje 10 škola pridružila su se protestima.

U Kini, najvećem izvoru emisija štetnih gasova, protesti nisu bili odobreni. Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredini poručili su da će omladina pronaći način da preduzme akciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG