Linkovi

Martinović o oslobađajućoj presudi: Dokazi i činjenice bili na mojoj strani


Jovo Martinović (Foto: RSE/Aneta Durović)
Jovo Martinović (Foto: RSE/Aneta Durović)

Nisam iznenađen, jer su dokazi i činjenice bili na mojoj strani od početka”, poručio je novinar Jovo Martinović koga je Apelacioni sud Crne Gore u utorak oslobodio optužbi za posredovanje u švercu narkotika.

Martinović je prvobitno bio osuđen na godinu dana zatvora, dok je u istražnom pritvoru proveo 15 mjeseci.

U razgovoru za Glas Amerike rekao je da je presudu Apelacionog suda doživeo kao veliko olakšanje.

"Nakon sedam godina borbe teško je povjerovati da je pravda dostižna. Vjerujem da će presuda biti dobra i za novinarsku profesiju i da će se novinari manje sumnjičiti da su antidržavni elementi ako se usude istraživati kriminal i korupciju na visokom nivou”, rekao je Martinović.

RSF: Vrhovni sud da potvrdi presudu

Nevladina organizacija Reporteri bez granica su u reakciji na donošenje oslobađajuće presude u slučaju novinara Jove Martinovića zatražili da je potvrdi crnogorski Vrhovni sud.

Posle sedam godina borbe Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je ono što su znali svi istraživački novinari i Reporteri bez granica: Jovo Martinović nije kriv za šverc droge”. Odlične vesti za slobodu medija. Tražimo da Vrhovni sud potvrdi presudu”, objavljeno je na Tviter nalogu te nevladine organizacije.

On je rekao da ne razmišlja o narednim pravnim potezima, navodeći da oslobađajuća presuda još nije pravoznažna, dok je ne potvrdi Vrhovni sud.

Oslobađajuću presudu donijelo je, nakon sedmogodišnjeg procesa, sudsko vijeće Apelacionog suda u Podgorici, kojim je predjedavala sutkinja Dijana Radulović.

Martinović je presudom Višeg suda u Podgorici iz oktobra 2020. proglašen krivim za posredovanje u šverecu narkotika i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Tu presudu potvrdio je Apelacioni sud. Međutim, Vrhovni sud je ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje.

Martinović je tokom suđenja tvrdio da je nevin i da je sa članovima grupe pljačkaša dijamanata kontaktirao zbog novinarskih priča na kojima je radio.

Bez obzira na brojne apele uticajnih međunarodnih organizacija za zaštitu novinara, u pritvoru proveo 15 mjeseci.

XS
SM
MD
LG