Linkovi

Verski lideri u protestnoj šetnji protiv rasizma


Učesnici protestne šetnje za pravdu u Vašingtonu, 28. avgust 2017.
Učesnici protestne šetnje za pravdu u Vašingtonu, 28. avgust 2017.

Lider borbe za građanska prava Martin Luter King Mlađi je prije 55 godina u Vašingtonu održao čuveni govor “Imam san” koji je, kako kažu istoričari, promijenio budućnost Afroamerikanaca. Stotine sveštenika i pripadnika različitih vjera juče su obilježili godišnjicu govora, protestnom šetnjom za pravdu u američkoj prijestonici. Ovogodišnji marš imao je upečatljivu poruku, u svijetlu nedavnog nasilja u Virdžiniji.

Učesnici protesta u ponedeljak kažu da Bog čuje molitve, a da je protestna šetnja bila molitva za pravdu. Ne na koljenima, nego uspravno, sa zahtjevom da se iskorijene rasizam, anti-semitizam i diskriminacija.

“To nije samo problem s kojim se suočavaju crnci, već i Jevreji. Svi smi, zato što svi posjedujemo nešto što te grupe žele da napadnu”, kaže Jevrejka Ketrin Linč.

Grupe, o kojima Linč govori, povezane su sa smrtonosnim incidentom prije dvije nedelje u Šarlotsvilu. Oni koji propagiraju superiornost bijele rase i drugi ekstremisti održali su dvodnevni skup, ispunjen govorom mržnje.

Jedan od njih automobilom je uletio u grupu kontra-demonstranata, ubio jednu osobu i povrijedio 19. Od tada, mnogi smatraju da je zemlja nazadovala i da je sada opasno podijeljena.

Protestna šetnja okončana je ispred Sekretarijata za pravosuđe
Protestna šetnja okončana je ispred Sekretarijata za pravosuđe

Sveštenica Džoen Hilton napisala je doktorat na temu važnosti socijalne pravde u molitvenim službama. Ona ističe da bi vjerski lideri to trebalo da podučavaju i propovjedaju.

"Ljudi su se uspavali. Misle da žive u post-rasnom društvu, što nije slučaj. Rasizam je bio sakriven, bio je u podzemlju, ali je sa novim predsjednikom izašao na površinu”.

"Zaista ne znam šta je njegova agenda, ali ona svakako ne promoviše pravdu”, smatra nastavnik vjeronauke Eron Šingler.

Tokom protestne šetnje, neplanirana molitva ispred Trampovog međunarodnog hotela na Aveniji Pensilvanija…Mnogi su hodali tom rutom ranije, tokom borbe za građanska prava 1960-tih. Sad im se pridružiila i nova generacija.

"Kada smo svjedoci nepravde u ovoj zemlji, moramo da ustanemo i glasno saopštimo svoj stav”, ističe stanovnica Vašingtona Tifani Rouz.

Šetnja je okončana ispred Sekretarijata za pravosuđe. Trampova administracija se nije oglašavala, dok je sekretar za pravosuđe Džef Sešns, ubrzo posle nasilja u Šarlotsvilu, rekao da je saglasan sa predsjednikom.

"Rasizam i zalaganje za superiornost bijele rase su neprihvatljivi”.

To možda nije dovoljno za učesnike ovog protesta.

XS
SM
MD
LG