Linkovi

"Zadatak Martina Lutera Kinga nije završen"


Martin Luter King nakon čuvenog govora u Vašingtonu 1963.
Martin Luter King nakon čuvenog govora u Vašingtonu 1963.

Tokom Marša za naše živote 24. marta u Vašingtonu, skupa čiji je cilj stroga kontrola oružja, jedna govornica privukla je veliku pažnju svojim rečima: “Moj deda je sanjao o tome da se o njegovo četvoro male dece neće suditi po boji njihove kože, već po njihovom karakteru”, rekla je devetogodišnja Jolanda Rene King i dodala: “Ja sanjam o svetu u kojem dosta znači dosta i o svetu koji je bez oružja. Tačka.”

Mlada Jolanda jedino je unuče ubijenog lidera u borbi za gradjanska prava. Njen otac, Martin Luter King III je nastavio porodični rad I ima brata I sestru. Četvoro braće I sestara nisu se slagali u svemu. Jolanda King je govorila u prilog prava LGBT zajednice, dok je najmladja ćerka Bernis, pastor u crkvi, govorila protiv njih. Martin Luter King III poput Bernis ostao je u Džordžiji. Dekster King poput Jolande preselio se u Kaliforniju.

I Martin Luter King III I Bernis King su bili izabrani za predsednika Južne konferencije hrišćanskog rukovodstva, organizacije za borbu za gradjanka prava osnovane 1957., na čijem čelu je bio njihov otac. Medjutim, oboje su imali teškoće sa upravnim odborom oko pravca u kojem treba da deluje ta grupa.

U medjuvremenu, rasne zategnutosti u SAD su još uvek na uznemiravajuće visokom nivou. Zemlja je izabrala Afroamerikanca za predsednika dva puta, ali su belački rasisti sve smeliji i na internetu i na demonstracijama. Stalno se održavaju protesti zbog toga što beli policajci ubijaju crnce – najnoviji incident se odigrao u prošloj nedelji u Sakramentu u Kaliforniji.

Stoga kako proceniti rad porodice King? Uspeh? Neuspeh? Rad u toku?

Zadatak nije završen, kaže Kalvin Bejker, književnik i esejista koji je takodje hroničar Afroameričkog iskustva u Americi.

“Afroamerikanci su uvek razumeli da je ovo borba od generacije do generacije. Svaka crnačka porodica je deo toga. Činjenica je da su Kingovi još uvek aktivisti u svetlu obeshrabrujućih okolnosti govori isto toliko dobro o Kingovima koliko loše o naciji."

Martin Luter King ima samo jednu unuku, koja je blistala na Maršu za naše živote dok je izgovarala poznati govor svog dede. Ali, koliko god da je ona inspirativna, još jedan član porodice King nije dovoljan, navodi Kalvin Bejker. Trajna promena, kaže on, mora da potekne od “više ljudi koji su voljni da se bore za zajednično nasleđe, koliko god generacija da je potrebno za to.”

U SAD se 4. aprila 2018. obeležava 50 godina od ubistva Martina Lutera Kinga.

XS
SM
MD
LG