Linkovi

Pedeseta godišnjica Marša na Vašington


Bivši predsednik SAD Bil Klinton, Opra Vinfri, prva dama Mišel Obama, Kerolajn Kenedi i predsednik Barak Obama slušaju američku himnu na obeležavanju 50.godišnjice Marša na Vašington.

Predsednik Obama, bivši predsednici Klinton i Karter kao i članovi porodice Martina Lutera Kinga i brojne poznate ličnosti govorili su na proslavi kod Linkolnovog spomenika.

Predsednik Barak Obama, prvi afro-američki predsednik SAD, obratio se desetinama hiljada ljudi koji su se u Vašingtonu okupili povodom proslave 50. godišnjice Marša na Vašington, istorijskih demonstracija za rasnu jednakost, na kojima je vođa borbe za građanska prava Martin Luter King Mlađi održao istorijski govor "Ja imam san".

Obama je poručio da je Martin Luter King "dao moćni glas tihim nadama miliona ljudi, i najavio dolazak lidera koji će se suprotstaviti nasilju i zastrašivanju u borbi za jednaka prava. "Zbog toga što su nastavili da marširaju, Amerika se promenila. Promenile su se gradske skupštine, državni zakoni, promenio se Kongres, a na kraju se promenila i Bela kuća", istakao je Obama. Predsednik je primetio da danas više ne postoje opasnosti iz 1963. godine, ali da i dalje postoje problemi. Ostalo je još mnogo toga da se uradi da bi se dostojno ostvarili ciljevi Marša na Vašington 1963, zaključio je Obama.

U proslavi petedesetogodišnjice Marša na Vašington učestvovali su brojni sadašnji i bivši državnici i ugledne ličnosti, među kojima i dvojica bivših predsednika - Džimi Karter i Bil Klinton. Predsednik Karter je izjavio da je zahvalan što san Martina Lutera Kinga i dalje živi, ali i ukazao na neke aktuelne probleme kao što su velika nezaposlenost, ograničenja prava glasa, i veliki broj Afro-amerikanaca koji služe kazne po američkim zatvorima. Predsednik Klinton podsetio je na dug koji današnja generacija duguje onima koji su došli na ovo mesto pre 50 godina, ističući da svaki Amerikanac ponaosob mora da obavi svoj posao u borbi za jednakost i građanska prava.

Sestra Martina Lutera Kinga - Kristin King Feris - poručila je okupljenima da današnji skup predstavlja moćni dokaz da će Kingov san živeti još mnogo generacija.

Kingova ćerka Bernis, koja je imala pet meseci kada je njen otac održao istorijski govor, poručila je da njegova poruka nade i slobode odzvanja i danas.

Među brojnim govornicima ispred Linkolnovog spomenika bili su i legendarni košarkaš Bil Rasel, televizijska zvezda Opra Vinfri i kongresmen Džon Luis, koji je bio najmladji govornik na skupu 1963. godine.

Nešto posle tri sata po lokalnom vremenu, zvonjavom zvona koje je nekada stajalo u Baptističkoj crkvi u Birmingemu u Albami, rođaci Martina Lutera Kinga označili su čas kada je King održao svoj govor. U isto vreme zvonila su zvona na više od 300 lokacija, u skoro svakoj od američkih država.
XS
SM
MD
LG