Linkovi

Bivši zvaničnik Stejt departmenta osuđen na skoro 6 godina zbog napada na Kapitol


Capitol Riot Sentencing
Capitol Riot Sentencing

Veteran američkog Marinskog korpusa, koji je služio kao politički postavljeni zvaničnik u Stejt departmentu u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa osuđen je u petak na skoro šest godina zatvora zbog napada na policajce tokom nereda u američkom Kaptiolu 6. januara 2021.

Federiko Klajn se pridružio drugim Trampovim pristalicama u jednoj od najnasilnijih epizoda upada u Kapitol 6. januara - kada je došlo do tuče brojčano nadmoćne rulje sa policajcima na ulazu u tunel na zapadnoj strani Kapitola. Klajn je više puta napao policajce, pozivao druge izgrednike da mu se pridruže i pokušao da spreči policiju da zatvori vrata na ulazu u tunel, navode federalni tužioci.

Prema tužilaštvu, Klajn je prvo prisustvovao Trampovom mitingu "Zaustavite krađu" a zatim marširao do Kapitola, i bio u prvom talasu izgrednika koji su ušli u tunel, gurajući i potiskujući policajce. Ukradeni policijski štit je zaglavio između dvoja vrata da bi sprečio policajce da ih zatvore.

Rulja je pokušavala da uđe u zgradu Kongresa kako bi sprečila potvrdu izborne pobede demokrate Džoa Bajdena nad Trampom.

Klajn, koji nije svedočio na suđenju, odbio je da se obrati sudu, pre nego što ga je okružni sudija Trevor Mekfeden osudio na pet godina i 10 meseci zatvorske kazne.

“Vaši postupci 6. januara su bili šokantni i veoma ozbiljni", kazao je sudija Klajnu.

Mekfeden mu je takođe naredio da plati kaznu od 3.000 dolara, i odštetu od 2.000.

Klajn je radio u odeljenju Stejt departmenta za Brazil, Urugvaj, Argentinu i Čile, od 2017. godine, dok nije podneo ostavku na taj položaj 19. januara 2021, dan pre Bajdenove inauguracije.

Tužioci navode da ga je želja da zadrži poziciju u Stejt departmentu verovatno motivisala da učestvuje u neredima.

Advokat odbrane Stenli Vudvord optužio je tužioce da su preuveličali Klajnovu ulogu u neredima zbog njegove političke veze sa Trampovom administracijom.

Tužioci su preporučili kaznu od deset godina zatvora za Klajna, koji živi u Aleksandriji u Virdžiniji, nadomak Vašingtona, a imao je 42 godine u vreme nereda. Uhapšen je u martu 2021.

U julu 2023. sudija Mekfeden je saslušao svedočenja bez porote, pre nego što je osudio Klajna i drugog optuženog Stivena Kapućija za napad i druga krivična dela u vezi sa neredima u Kapitolu.

XS
SM
MD
LG