Linkovi

"Štitiću istragu o Rusiji od političkih pritisaka"


Kandidat za novog sekretara za pravosuđe SAD Vilijem Bar na početku sednice Odbora za pravosuđe u Senatu koji treba da potvrdi njegovu nominaciju
Kandidat za novog sekretara za pravosuđe SAD Vilijem Bar na početku sednice Odbora za pravosuđe u Senatu koji treba da potvrdi njegovu nominaciju

Kandidat predsednika Donalda Trampa za novog sekretara za pravosuđe Vilijem Bar rekao je u Senatu da će zaštititi istragu specijalnog tužioca Roberta Malera o Rusiji od političkih pritisaka - uprkos tome što je ranije kritikovao istu tu istragu.

"Pod mojim nadzorom, Maler će moći da završi svoj posao", rekao je Bar pred Odborom za pravosuđe u Senatu koji treba da potvrdi njegovu nominaciju.

Vilijem Bar je rekao da je "veoma važno da javnost bude informisana o rezultatima Malerove istrage".

Malerova istraga o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016, potencijalnim vezama Trampa i Moskve i opstrukciji pravde česta je meta kritika predsednika i njegovih saradnika.

Bar je takođe prokomentarisao Trampovu karakterizaciju istrage kao "lova na veštice" i rekao da "ne veruje da bi se specijalni tužilac Maler bavio lovom na veštice". Takođe je uveren da će Maler biti pravičan prema predsedniku Trampu.

Vilijem Bar, koji je već bio sekretar za pravosuđe u vreme Džordža Buša starijeg, odgovarao je na pitanja senatora u vezi sa istragom Malera. Naime, Bar je u svojim beleškama konstatovao da je "istaga o Rusiji započena na lošim osnovama" zbog toga što se, između ostalog, istražuje da li je predsednik opstruisao pravdu time što je otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komija.

Republikanski senator Lindzi Grejem i demokratska senatorka Dajen Fajnstajn
Republikanski senator Lindzi Grejem i demokratska senatorka Dajen Fajnstajn

Demokratska senatorka Dajen Fajnstajn je rekla da se zbog toga postavlja pitanje "da li Bar ima predrasude prema toj istrazi i da li će doneti zaključak pre nego što sagleda činjenice".

Vilijem Bar je rekao da on u tim beleškama nije preispitivao legitimitet Malerove istrage, već da je samo konstatovao da ga brine to što specijalni tužilac pogrešno tumači određene zakonske aspekte.

Očekuje se da Senat, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdi nominaciju Vilijema Bara za novog sekretara za pravosuđe. Prethodno treba da ga potvrdi Odbor za pravosuđe u kojem će Bar dva dana odgovarati na pitanja senatora.

Za Barovu nominaciju bi mogle da glasaju i neke demokrate koje ga vide kao bolje rešenje od trenutnog vršioca dužnosti sekretara za pravosuđe Metjua Vitakera.

Metju Vitaker je došao na mesto Džefa Sešnsa koji je podneo ostavku na zahtev predsednika odmah posle kongresnih izbora u novembru 2018.

Sešns je bio često kritikovan od strane predsednika Trampa jer se na početku mandata izuzeo iz nadzora istrage o Rusiji. Smatrao je da je u sukobu interesa pošto je podržavao Trampa od početka kampanje.

XS
SM
MD
LG