Linkovi

Maler brani istragu Rusije u autorskom tekstu za Vašington post


Specijalni tužilac Robert Maler, bivši direktor FBI, tokom i posle istrage o Rusiji nije davao izjave i pokušavao da pojasni ili brani istragu koju je vodio od maja 2017. do marta 2019.
Specijalni tužilac Robert Maler, bivši direktor FBI, tokom i posle istrage o Rusiji nije davao izjave i pokušavao da pojasni ili brani istragu koju je vodio od maja 2017. do marta 2019.

Bivši specijalni tužilac Robert Maler odlučno je stao iza svoje istrage o vezama Rusije i predsedničkog izbornog štaba Donalda Trampa 2016. godine. U autorskom tekstu za Vašington post, Maler je napisao da je istraga bila od "ogromnog značaja" i izneo tvrdnju da je prijatelj Donalda Trampa Rodžer Stoun i dalje "osuđen za krivično delo", uprkos predsednikovoj odluci da mu smanji kaznu.

Tekst u Vašington postu je Malerova prva javna izjava o istrazi od kako je prošlog jula svedočio u Kongresu. To je njegova do sada najodlučnija odbrana dvogodišnje istrage, čiji je rezultate napala, a u nekim slučajevima i poništila Trampova administracija, uključujući i odluku saopštenu u petak uveče da se smanji kazna Stounu nekoliko dana pre nego što je trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu.

Maler kaže da se, iako je nameravao da njegov izveštaj na 448 stranica o istrazi govori sam za sebe, osetio prinuđenim da "odgovori i na šire tvrdnje da je naša istraga bila nelegitimna, a motivi nedolični, kao i na specifične tvrdnje da je Rodžer Stoun žrtva naše kancelarije".

"Istraga Rusije je bila od ogromnog značaja. Stoun je krivično gonjen i osuđen zato što je počinio federalno krivično delo. On je osuđeni prestupnik i s pravom je osuđen", napisao je Maler.

On nije konkretno naveo na čije tvrdnje misli, ali deluje da je to očigledna aluzija na Trampa, koji je u subotu osudio istragu kao "politički lov na veštice i Malerovu prevaru".

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar sa predsednikom Donaldom Trampom u Ovalnoj kancelariji 28. maja 2020.
Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar sa predsednikom Donaldom Trampom u Ovalnoj kancelariji 28. maja 2020.

I samo objavljivanje autorskog teksta je veoma neuobičajeno za bivšeg direktora FBI-ja koji nije davao nikakve izjave za vreme istrage, odbijao je da odgovori na napade predsednika i njegovih saveznika ili se čak javno obrati da bi objasnio ili opravdao svoj rad.

U svom prvom pojavljivanju u javnosti posle zaključivanja istrage, Maler je rekao da se nada da će njegov izveštaj govoriti za sebe. Kada je kasnije svedočio pred članovima Predstavničkog doma, podjednako je vodio računa da ne ide mimo zaključaka izveštaja ili iznosi nove dokaze.

Međutim, takav pristup je stvorio prostor za druge, uključujući Sekretarijat za pravosuđe, da stave sopstveni pečat na njegov rad. I pre nego što je izveštaj objavljen, sekretar za pravosuđe Vilijam Bar objavio je sažetak na četiri stranice, za koji je Maler rekao da nije adekvatno sumirao ozbiljnost otkrića do kojih je došao njegov tim.

XS
SM
MD
LG