Linkovi

Tarner: Milatović jasno ukazao da će Crne Gora ostati snažan NATO saveznik


Američki kongresmen Majk Tarner na konferenciji za novinare sa predsjednikom Crne GoreJakovom Milatovićem u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Američki kongresmen Majk Tarner na konferenciji za novinare sa predsjednikom Crne GoreJakovom Milatovićem u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulović)

Američki kongresmen i predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner kazao je u subotu, nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u Podgorici, da je Milatović "jasno ukazao da će Crne Gora ostati snažan saveznik NATO-a”.

Crna Gora je snažna članica svih ovih godina u smislu investicija u sopstvene vojne kapacitete i u smislu podrške za NATO savez. Impresioniran sam, takođe, posvećenošću predsjednika (Milatovića) NATO savezu. Mislim da je on jasno, u svojim izjavama, ukazao na to da će Crna Gora ostati snažan, održiv partner i član NATO saveza i mi smo zahvalni na tome”, naveo je Tarner odgovarajući na pitanje novinara “kako komentariše to što Milatović insistira da proruske i anti-NATO partije, koje zagovaraju prekid sankcija Rusiji i povlačenje priznanja Kosova, budu dio vlade”.

Tarner je, takođe, rekao da je Milatović “vrlo snažan kao lider za Crnu Goru i za NATO”.

“Nemam bojazni u vezi sa liderstvom predsjednika. Mislim da je on bio vrlo snažan kao lider za Crnu Goru i za NATO i za evroatlansko usmjerenje koje ova zemlja ima na putu ka članstvu u EU", naveo je Tarner.

Tarner: Crna Gora snažan NATO saveznik
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Kongresmen Tarner, koji je predvodio delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da je ponosan na ono što je Crna Gora ostvarila kroz svoje člnastvo u Alijansi.

Crna Gora ima snažne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i ona je važan saveznik ne samo kada govorimo o bilateralnom nivou saradnje već i kroz NATO savez. Cijenim vaš glas i vašu podršku u NATO savezu”, naveo je Tarner.

On je, nakon susreta sa Milatovićem, rekao da “Sjedinjene Američke Države podržavaju planove Crne Gore za priključenje EU”.

“Ta tranzicija je jako važna. Vaše liderstvo je, takođe, za ovu zemlju važno. Crna Gora je predivna zemlja. Hvala vam na tome što ste istakli kako su SAD naporno radile na tome da podrže Crnu Goru proteklih godina. Nastavićemo isto kada su u pitanju vaše aspiracije za članstvo u EU”, kazao je Tarner Milatoviću.

Tarner je naveo da cijeni “jake izjave o agresiji Rusije na Ukrajinu”.

“Ono što se tamo dešava je šokantno i naša podrška u okviru NATO saveza i u okviru zapadnih demokratskih vrijednosti i principa obavezuje nas da podržimo Ukrajinu. Ništa manje od toga”, kazao je Tarner.

Tarner je Milatoviću zahvalio na, kako je kazao, “kontinuiranoj podršci izgradnji demokratskih institucija u Crnoj Gori”.

Ekskluzivno - novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović za Glas Amerike: Crnogorska spoljna politika uvijek usklađena sa EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:24:11 0:00

Milatović: Crna Gora može postati zemlja u koju SAD imaju najviše povjerenja u ovom dijelu svijeta

Predsjednik Crne Gore kazao je, nakon sastanka u Podgorici sa delegacijom Kongresa SAD da je današnji susret bio dobra prilika da dodatno u razgovoru učvrste prijateljstvo dvije države.

"Snažnu poruku sam poslao da Crna Gora može postati zemlja u koju SAD imaju najviše povjerenja u ovom dijelu svijeta. Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini, ruskoj agresiji na tu zemlju i podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini u tom vrlo ružnom ratu. Između Crne Gore i SAD-a postoji strateško partnerstvo u okviru NATO saveza. Razgovarali smo o rezultatima sastanka iz Viljnusa, koji se desio u okviru NATO samita. Razgovarali smo i ekonomskoj saradnji između SAD-a i Crne Gore. Stavili smo akcenat na memorandum o razumijevanju kad je u pitanju ekonomski dijalog. Zahvalio sam kongresmenu na dosadašnjoj podršci koju je pružao na planu demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore, na njegovoj ulozi kad je Crna Gora postala članica NATO-a. Mislim da je ovakvo interesovanje senatora i kongresmena, generalno američke administracije, dobra osnova unaprijeđenog prijateljstva i strateškog partnerstva", poručio je Milatović.

Milatović je, odgovarajući na pitanja novinara, da li smatra li da je izjavama o tome ko bi trebalo da bude dio vlasti izašao iz nadležnosti predsjednika, te da li misli da je bila dobra odluka da lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću povjeri mandat, rekao da je “svaka odluka koja je u skladu sa Ustavom, zakonom i demokratskom praksom – dobra”.

"Davanje mandata Spajiću je, a u skladu sa konsultacijama sa 18 političkih subjekata, jedna ispravna odluka. Ne želim više da govorim o formiranju vlade. Vrlo sam jasan i principijelan kad su u pitanju programi koje ona treba da isporuči. Što se tiče samog formiranja vlade, odgovornost je na mandataru i subjektima koji razgovaraju i pregovaraju o vladi. Imam pravo da iznesem svoj politički stav, i uvijek kad ga iznosim, iznosim ga u kontekstu stabilnosti i prospseriteta države Crne Gore i svih njenih građana", naveo je Milatović.

Na pitanje da li je siguran da će koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), na čijem učešću u vladi insistira, podržati sankcije Rusiji i priznanje nezavisnosti Kosova ako uđe u vlast, te da li je od lidera te koalicije, Andrije Mandića i Milana Kneževića, dobio garancije o tome, Milatović je odgovorio:

"Od početka sam jasan kako vlada treba da izlgeda. Jedine stvari o kojima imam snažne stavove su one koje se tiču principa da vlada mora biti napravljena na principima ubrzanja puta Crne Gore ka EU, kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i Crne Gore kao dobrog susjeda. To su tri stava naše spoljne politike. Pored principa koja se tiču spoljne politike vrlo je važno da Vlada ubrza reforme u okviru pravosuđa kako bi se dodatno osnažila borba protiv korupcije. I naravno unapređenje životnog standarda građana u Crnoj Gori", naveo je Milatović na konferenciji za novnare.

XS
SM
MD
LG