Linkovi

Milatović traži vladu “u skladu sa izbornom voljom”: Strano miješanje protivno Ustavu


ARHIVA - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tokom posjete Beogradu
ARHIVA - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tokom posjete Beogradu

Nakon što je lider Pokreta Evropa sad (PES) i mandatar za sastav vlade Milojko Spajić prošle nedjelje saopštio da očekuje podršku 44 poslanika, bez prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), potpredsjednik PES-a i šef države Jakov Milatović u ponedjeljak je saopštio da se “razbila pobjednička energija sa izbora” i pozvao mandatara da konsultacije o vladi učini “transparentnijim i u skladu sa izbornom voljom”.

“Energija, koja je postojala nakon velike pobjede na predsjedničkim izborima, kada su građani jasno rekli kojim putem žele da ide Crna Gora, poprilično se razbila”, rekao je predsjednik Milatović, odgovorajući na pitanje novinara strahuje li da će buduća crnogorska vlada biti politički nestabilna.

Milatović je ocijenio da je "u tom smislu najveća odgovornost na onima koji su do sada vodili taj proces" i apelovao na Spajića i sve koji učestvuju u konsultacijama "da proces učine transparentnijim i u skladu sa izbornom voljom".

Spajić: Imamo većinu za formiranje vlade
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

"Ja sam u načinu na koji sam nakon velike pobjede u Podgorici pozvao konstituente koalicije ZBCG, Demokrata i Ujedinjenje, ali i GI URA, pokazao ono što građani žele, političku širinu i viziju, a mislim da je to potvrđeno na predsjedničkim izborima i to je bio trasirani put. Da li neko skreće sa tog puta građani neka procijene", rekao je Milatović, odgovorajući na pitanje osjeća li odgovornost prema koaliciji ZBCG, koja je pozvala svoje galsače da ga podrže u drugom krugu predsjedničkim izbora na kojima je ubjedljivo pobijedio Mila Đukanovića.

Predsjednik Crne Gore rekao je da mu se “čini da je taj proces bio nedovoljno transparentan i inkluzivan”, te da su se čule neke poruke koje ukazuju “da se neko sa strane miješa u taj proces, što znate da je protivno i Ustavu Crne Gore i našoj demokratskoj praksi”.

“Ja vjerujem da to nijesu tačne informacije, hoću da vjerujem, jer da su tačne to ne bi bilo dobro ni za državu Crnu Goru niti za suverenitet koji mi imamo kao država”, rekao je Milatović, koji je situaciju oko formiranja nove vlade ocijenio kao “poprilično zabrinjavajuću”.

Krajem prošle nedjelje, nakon sjednice Glavnog odbora PES-a, Spajić je saopštio da “očekuje podršku 44 poslanika koji su ga podržali za mandatara, iako još nema punopravnu potvrdu od svih”.

Mandatar je tada rekao da u novoj vladi neće biti predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore, navodeći da im, nakon obavljenih konsultacija “ne može vjerovati”.

“Oni su odbili pet puta naše ponude. Poslije kada su pristali, više ne vjerujemo u iskrenost njihovih namjera. Mislimo da oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onog trenutka kad smo imali većinu i to je apsolutno jednostavna stvar, mislim da im ne možemo vjerovati u daljem procesu i da zbog toga ne treba ići u koaliciju sa njima”, naveo je Spajić i dodao da je kolicija ZBCG, kao je kazao, “pet puta odbila neku virtuelnu ponudu i odjednom su je nakon pet puta odbijanja prihvatili”.

Iz Pokreta Evropa sad u četvrtak je saopšteno da koalicija ZBCG, koju predvode lideri bivšeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, nije prihvatila ponudu PES-a, prema kojoj je, između ostalog, trebalo da im pripadnu tri ministarstva i mjesta potpredsjednika Vlade i Skupštine.

Nakon toga, lideri koalicije ZBCG saopštili su, na konferenciji za novinare, da je tom savezu prihvatljiva javno iznijeta ponuda mandatara Spajića za učešće u vladi.

Ubrzo nakon toga, iz Pokreta Evropa sad je, međutim, poručeno da je koalicija ZBCG prihvatila ponudu koju je više puta odbila, i da “PES neće podleći ničijoj namjeri da opstruira proces formiranja nove Vlade”.

Nakon što je Spajić saopštio da u vladi neće biti koalicije ZBCG, iz Ujedinjene Crne Gore i pokreta Alternativa, koji su na izborima dobili po jednog poslanika kao koalicioni partneri PES-a, saopštili su da njihovi poslanici neće podržati vladu koju je predložio mandatar.

Predsjednik Milatović predložio je 10. avgusta Milojka Spajića za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, navodeći da su Spajića, tokom konsultacija, "podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u Skupštini".

Spajić je, nakon parlamentarnih izbora na kojima je njegova partija osvojila 24 od 81 poslaničkog mjesta, kazao da će ukoliko bude mandatar o formiranju Vlade pregovarati sa svima osim sa DPS-om i GP URA.

Abazović: Vladu Crne Gore ne sastavljaju pregovarači, već centri moći kojima smeta borba protiv kriminala

Nakon najave Spajića da očekuje podršku 44 poslanika bez ZBCG, kao i bez DPS-a I URA-e, odlazeći premijer Dritan Abazović rekao je da su se stvari oko izbora nove vlade “zakomplikovale”, te da nije iznenađen posljednim događajima u pregovorima.

Milatović predložio Spajića za mandatara
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

“Ja neću iznositi svoju prognozu, vrlo sam siguran u ono što pričam, dosad je vrijeme pokazalo da sam za sve bio u pravu. I oko ovoga ću biti u pravu”, rekao je Abazović novinarima na Bledskom forumu.

Abazović je ocijenio da Vladu Crne Gore “ne sastavljaju oni koji pregovaraju, nego drugi centri moći koji imaju za cilj da se spriječi aktivna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

“Neka im je sretno, dokazi su na sigurnom i u jednom trenutku javnost će biti upoznata sa svim, pa radili to iz opozicije ili iz vlasti”, rekao je Abazović.

XS
SM
MD
LG