Linkovi

Širom Crne Gore auto-kolone i blokade zbog najave formiranja Vlade bez koalicije ZBCG


Blokada saobraćajnice u znak protesta protiv formiranja Vlade bez učešća koalicije „Za budućnost Crne Gore“, 30. avgusta 2023.
Blokada saobraćajnice u znak protesta protiv formiranja Vlade bez učešća koalicije „Za budućnost Crne Gore“, 30. avgusta 2023.

U više crnogorskih gradova organizovane su u srijedu veče auto-kolone i blokade saobraćajnica, kao vid protesta protiv formiranja Vlade bez učešća koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koju predvode lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Na protestima u više crnogorskih opština istaknut je transparent: "Izdaja se ne prašta".

Na Vajberu je, prije nekoliko dana, formirana grupa „Odbrana izborne volje“, koja sada ima više od 20 hiljada članova, a u kojoj pojedini članovi pozivaju na proteste povodom aktuelnih političkih dešavanja u vezi sa formiranjem nove crnogorske Vlade.

Blokada ulica zbog najave formiranja Vlade bez koalicije ZBCG
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

U Podgorici su učesnici skupa u 19 sati blokirali kružni tok u podgoričkom naselju Zlatica, koji vodi ka uključenju na auto-put.

Auto-kolona je nakon pola sata krenula ka gradu, ali je jedan dio građana ostao na kružnom toku i dva i po sata blokirao saobraćaj. Formirane su ogromne kolone vozila, a prilaz auto-putu je bio onemogućen.

Predstavnik organizatora auto-kolone u Podgorici Ivan Milić pozvao je političare "da se vrate pobjedi od 30. avgusta".

"Da poručimo onima koji planiraju izdaju da im to nećemo dozvoliti. Pozivamo ih da se vrate onoj velikoj pobjedi koja je preporodila Crnu Goru. Bićemo ođe do kraja, izdaju nećemo oprostiti" , kazao je Milić.

Auto-kolone u Crnoj Gori na protestu protiv formiranja nove vlade bez učešća koalicije „Za budućnost Crne Gore“, 30. avgusta 2023.
Auto-kolone u Crnoj Gori na protestu protiv formiranja nove vlade bez učešća koalicije „Za budućnost Crne Gore“, 30. avgusta 2023.

Na skupu u Budvi pročitani su zahtjevi okupljenih, koji su objavljeni i u vajber grupi "Odbrana izborne volje". U zahtjevima, između ostalog traže da se ispoštuje volja građana, te ističu da se "vlada ne može formirati sa tradicionalnim DPS saveznicima". Među zahtjevima, kojih je ukupno šest, traže i da “predsjednik Jakov Milatović oduzme ulogu mandatara Milojku Spajiću ukoliko ne ispoštuje glas naroda".

Za večerašnje proteste u crnogorskim gradovima poslanik i visoki funkcioner Pokerta Evropa Sad Andrej Milović rekao je da su "potpuni fijasko".

“Potpuni fijasko nečeg što zovu "Odbrana izborne volje", jer građane ne mogu da varaju oni koji su srušili izbornu volju od 30. avgusta i podržavali Dritanovu i DPS vladu sa manjinama (plus Ranko i Raško) i oni koji se pozivaju na očuvanje "Amfilohijevog zavjeta", kada znamo da je svaki Amfilohijev potez bio usmjeren protiv lidera DF-a (sada ZBCG), od toga da ih je uklonio iz prvih redova litija, stavio na začelje poslaničke liste, do sprečavanja ulaska u vladu, a oni ga tada psovali i vrijeđali”, objavio je Milović na mreži X - nekadašnjem Tviteru.

On je, takođe, napisao da je “koaliciju Za budućnost Crne Gore glasalo 44 hiljade birača (14.7%), otprilike 20% od ukupnog broja punoljetnih Srba, odnosno svaki peti Srbin u Crnoj Gori glasa ZBCG”.

“Da i ne govorim da je njih glasao svaki sedmi izašli birač, a svaki trinaesti punoljetni birač u CG. Jasno je svima da njihovo učešće u vlasti nije nikakvo očuvanje izborne volje, niti su oni ekskluzivni zastupnici Srba u Crnoj Gori. Pružili smo im ruku iako nas evo godinu satanizuju i vulgarno napadaju, nas, porodice, montiraju, kleveću... Na ponudu su odgovorili višenedeljnim ismijavanjima i napadima. Sada krivce tražite među vama, a ne među nama”, zaključio je poslanik i visoki funkcioner PES-a Andrej Milović .

Predsjednik Pokreta Evropa sad i mandatar Milojko Spajić rekao je u subotu veče, nakon sjednice Glavnog odbora te stranke, da imaju skupštinsku većinu za formiranje nove vlade, te da “očekuje podršku 44 poslanika koji su ga podržali za mandatar, iako još nema punu potvrdu od svih”.

Spajić je tada, takođe, kazao da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koju čine Nova i DNP, partije bivšeg Demokratskog fronta, neće biti dio Vlade, jer su više puta odbili njegovu ponudu kao neprihvatljivu.

"Oni (ZBCG), su odbili pet puta naše ponude. Poslije kada su pristali, više ne vjerujemo u iskrenost njihovih namjera. Mislimo da oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces", kazao je Spajić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora PES-a u subotu.

Prema ranijim najavama Pokreta evropa sad novu Vladu Crne Gore tebalo bi da čine PES, Demokratska Crna Gora, stranke manje brojnih naroda i Socijalistička narodna partija (SNP).

XS
SM
MD
LG