Linkovi

Mađarska najjači glas za proširenje EU na Balkan


Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske
Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske

Višegradska grupa zemalja centralne Evrope snažno podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, protiv je čekanja u tom procesu, jer kako je rečeno na današnjem ministarskom skupu Višegradske grupe sa kolegama sa Zapadnog Balkana, čekanje može proizvesti bezbjednosnu i ekonomsku krizu u regionu. Tako je Mađarska zatražila da se još ove godine otvore tri nova poglavlja za Srbiju, da u pregovore krene Albanija, te da Grčka prestane sa sputavanjem makednoskog puta ka evropskim integracijama.

U vrijeme kada je Evropa zamorena sama sobom, najjači i gotovo jedini glas o proširenju, a koji dolazi iz Unije, dolazi upravo od zvanične Budimpešte. Slično se čulo i danas na skupu ministara Višegradske grupe sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana.

"U isto vrijeme kada zemlje centralne Evrope podržavaju proširenje Unije, kod zemalja na zapadu postoji neka vrsta zamora proširenjem. Druga najveća ekonomija Evrope se spema da je napusti, mi u cetralnoj Evropi smo zabrinuti vijestima koje stižu sa zapada, poput izjave predsjednika EK da tokom narednih pet godina neće biti proširenja. Mi se sa tim ne slažemo, treba nam proširenje tokom narednih pet godina, štaviše, treba nam proširenje odmah! Ukoliko se bude dugo čekalo, region Zapadnog Balkana bi se mogao suočiti sa ekonomskim i bezbjednosnim problemima, zato Višegradska grupa država treba da igra još aktivniju ulogu u ubrzanju procesa proširenja EU", rekao je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Mađarska je tako predložila da EU još ove godine otvori tri nova poglavlja pregovora sa Srbijom, da se ne odugovlači sa početkom pregovora sa Albanijom, kao i da se, kada je riječ o Makedoniji, učini sve da Grčka prestane da koristi veto u procesu približavanja te zemlje EU.

Ministar spoljnih poslova Slovačke i predsjedavajući Vijeća ministara EU Miroslav Lajčak istakao je da je njegova zemlja u jedinstvenoj poziciji:

"Nudimo podršku Zapadnom Balkanu, naše iskustvo iz procesa transformacije i u isto vrijeme podsjećamo naše partnere da je ovaj proces u vezi sa kriterijima i predispozicijama. Od nas mogu mnogo da nauče u procesu transformacije".

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini smatra da je proces pridruživanja već ubrzan:

"Ako pogledate dvije godine iza, primjetićete da smo svi zajedno mnogo postigli kada je riječ o svim državama regiona. Proces se može nastaviti velikom brzinom i sa dobrim rezultatima. Na Zapadnom Balkanu je snažna podrška javnosti evropskim integracijama i u svim državama je jasno opredjeljenje lidera tom cilju. Zato sam uvjerena da će se proces nastaviti".

Na skupu u Varšavi je šef srpske diplomatije Ivica Dačić zatražio snažniju i jasniju evropku podršku integracijama Srbije, pojašnjenje šta i koliko se tačno od Beograda traži kako bi se nastavio proces završnih pregovora, te izrazio ozbiljnu sumnju u opravdanost plaćanja za ulazak u EU, kako je nedavno predložila Evopska komisija, dok građani EU slobodno i bez plaćanja ulaze u
Srbiju.

" Moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu", poručio je Dačić.

XS
SM
MD
LG