Linkovi

Ajgner: Austrija za proširenje EU na Balkan


Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner izjavio je danas da se njegova zemlja snažno zalaže za proces proširenja EU na zapadni Balkan, i dodao da ne može od Grčke do Hrvatske postojati "siva zona ili crna rupa".

Na skupu o izazovima Srbije na putu ka EU, održanom u Beogradu, Ajgner je rekao da u EU nije prisutan zamor od proširenja, ali da ima nekih koju sumnjaju da će taj put biti nastavljen:

"Stav Austrije i austrijske Vlade jeste da projekat ujedinjene Evrope nije završen bez toga da su sve zemlje ovog regiona punopravni članovi ove ujedinjene Evrope."

Govoreći o migrantskoj krizi u pauzi skupa, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da su on i ministar policije Nebojša Stefanović predložili premijeru Vučiću da se ojačaju granice zbog priliva migranata. Konačnu odluku o tome doneće Vučić, istakao je Vulin i naglasio da bi se ojačavanjem granica smanjio pritisak na vojsku i policiju:

"Mi ćemo prihvatiti svaku zajedničku politiku. Ti ljudi ne dolaze u Srbiju, oni hoće negde drugde da odu. Ako ne mogu da odu, ne mogu ostati ni u Srbiji, mi imamo dovoljno svojih problema, da bismo se bavili i time."

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević istakla je da su socijalna pravda i solidarnost ključni elementi razvoja stabilnog društva. Ona je rekla da se vode zdrave rasprave o budućnosti Evrope i da Srbija nema tu vrstu zbunjenosti, jer želi da bude članica EU. Mi sprovodimo naše unutrašnje reforme, a pitanja socijalnog dijaloga su itekako srpske teme, rekla je Miščević.

XS
SM
MD
LG