Linkovi

Kriza produbila podele u Evropi


Migranti na granici Srbije i Makedonije
Migranti na granici Srbije i Makedonije

Vlade država u centralnoj i istočnoj Evropi sve više su nezadovoljne zbog, kako smatraju, haotičnog i neefikasnog odgovora Evropske unije na migrantsku krizu.

Lideri četiri zemlje - Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, poznate kao Višegradska četvorka, upozoravaju na nove podjele u Evropi.

Nedavne haotične scene duž evropskih granica su za pojedine u centralnoj i istočnoj Evropi znak da rešenja, koja su predložili lideri zapadnoevropskih zemalja, ne funkcionišu. Takođe postoji otpor pozivima njemačke kancelarke Angele Merkel da se private migrantske kvote. To pruža novu šansu članicama Višegradskog mini bloka zemalja centralne i istočne Evrope posle 25 godina marginalizacije.

Višegradske zemlje, među kojima Mađarska i Poljska, do sada su bile usklađene sa ostatkom Evrope kada je riječ o ekonomskom razvoju i otvorenim granicama. Međutim, migrantska kriza je promijenila situaciju. Mađarski premijer Viktor Orban želi podizanje ograde kojom bi se odsjekla Grčka, zato što nije odbranila evropske granice.

"Migrantska politika do sada nije bila uspješna i samo je podstakla terorizam, nasilje i strah. Naš stav je da priliv migranata mora da bude pod kontrolom i da bude zaustavljen.”

Po mišljenju pojedinih, pozivi nemačke kancelarke Angele Merkel i drugih svim članicama Evropske unije da private migrante podsjeća na ružno poglavlje u istoriji – kada je nacistička Njemačka diktirala ekstremističku ideologiju svojim istočnim susjedima.

Strahuje se da takvi pozivi podgrijavaju nacionalističke stavove i doprinose rastu popularnosti desničarskih pokreta. Video snimci, poput ovog na Jutjubu, promovišu centralnoevropski identitet i ponos. Analitičar Dairuš Kalanj za Glas Amerike kaže:

Orban nije jedini koji govori o podizanju ograda u Evropi. Ti glasovi su značajni i prisutni, ne samo u Mađarskoj, već i na Balkanu i u Austriji. Da ne pominjemo radikale u Njemačkoj ili Francuskoj.”

Lideri Višegradske četvorke ipak pokušavaju da budu umjereni, pa je deklaracija posle samita u Pragu bila pomirljiva. Obećali su da neće blokirati bilo koje rešenje Evropke unije i da će raditi protiv stvaranja novih podjela u Evropi.

“Želim da veoma jasno naglasim da je danas usvojenom rezolucijom Višegradska četvorka podržala evropsko rešenje krize”, poručila je poljska premijerka Beata Šidlo.

Međutim, haos se nastavlja, što su potvrdili nedavni sukobi poput ovog na granici Grčke i Makedonije. Centralne i istočnoevropske zemlje takođe i dalje odbijaju da private migrantske kvote.

Njihov trenutni izazov je da očuvaju članstvo u Evopi sa svim ekonomskim prednostima, dok se istovremeno suočavaju sa nezadovoljstvom građana u pogledu evropskog odgovora na migrantsku krizu.

XS
SM
MD
LG