Linkovi

Srbija najveći primalac fondova EU na Balkanu


Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport

U Evropskoj uniji - i u državama članicama, i u institucijama Unije postoji posvećenost na političkom nivou zalaganja za strategiju proširenja, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Sa oko 600 projekata koje realizuje u saradnji sa Evropskom unijom, Srbija je najveći primalac fondova EU na Balkanu, i jedan od najvećih u svetu, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i dodao da postoji posvećenost na političkom nivou, kako u članicama EU, tako i institucijama Unije, da se zalažu za strategiju proširenja.

Na skupu o nadzoru IPA fondova, on je rekao da postoje i izazovi vezani za iskorišćenost sredstava – od toga da akcionim planovima u okviru strategija nedostaju detalji vezani za troškove, do problema kapaciteta srpskih institucija da apsorbuju fondove, ili velikog broja strategija u različitim sektorima koje nisu kompatibilne jedna sa drugom:

"Dajemo novac poreskih obveznika za podršku zemljama ovog regiona, kako bi transformisala svoja društva, institucije i ekonomije, kako bi bile spremne za pristupanje Evropskoj uniji."

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić je naveo da je Srbija kroz IPA fondove u periodu od 2007. do 2013. godine imala na raspolaganju milijardu i 400 miliona evra, kao i da će slična suma novca biti dostupna Srbiji i u ciklusu do 2020. godine:

"Podrška politici proširenja EU na region Zapadnog Balkana, potvrđen je iniciranjem Berlinskog procesa, kojim je otvorena nova perspektiva za ovaj region. Kroz sve tri konferencije koje su do sada održane, i to u Berlinu, Beču i Parizu, dobili smo potvrdu da će politika proširenja biti nastavljena uprkos izazovima sa kojima se EU suočava."

A u beogradskim medijima danas je procurilo ono što je Devenport prošle nedelje govorio iza zatvorenih vrata u Briselu, pred članovima Radne grupe za proširenje EU. Ton ovogodišnjeg izveštaja o napretku Srbije biće sličan prethodnom, najavio je Devenport i izneo zamerke koje se upućuju Srbiji – od toga da je formiranje Vlade, bez jasnih razloga trajalo duže od očekivanog, do nerešenih problema u građenju nezavisnih institucija, reformi javne uprave, investicija u poljoprivredu, privatizaciji državnih firmi, ili pitanja ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju.

XS
SM
MD
LG