Linkovi

Višegradska grupa podržala prijem balkanskih zemalja u EU


Ministri inostranih poslova članica Evropske unije, Češke republike, Mađarske, Poljske i Slovačke, koje sačinjavaju Višegradsku grupu, dogovorile su se da podrže prijem zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju i NATO savez u narednih nekoliko godina.

Mađarski šef diplomatije, Peter Balaš je saopštio da je postignuta saglasnost o pružanju podrške Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji na njihovom putu ka integraciji u Evropu.

„Šaljemo poruke Evropskoj uniji u vezi sa liberalizacijom viznog režima za neke zemlje Zapadnog Balkana, za uključivanje tog regiona u trans-evropsku saobraćajnu mrežu puteva, pruga, energetskih i vodenih puteva, i uključivanja dodatnog broja zemalja u Akcioni program za članstvo u NATO savezu,“ rekao je Balaš.

Prijem Hrvatske u EU očekuje se do 2011. Taj će korak, kažu Balaš i drugi ministri, podstaći dalji proces integracije i ohrabriti zemlje kandidate da sprovedu potrebne reforme.

Na jučerašnjem sastanku u Budimpešti, Španija i Belgija, koje će predsedavati rotirajućim predsedništvom Unije tokom 2010., takođe su podržale integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

Ministri inostranih poslova Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske založili su se za bliže veze sa Srbijom, ističući znatno poboljšanju saradnju Beograda sa Haškim tribunalom, što je jedan od ključnih uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Oni su takođe rekli da će planirano ukidanje viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore od januara 2010. predstavljati značajan pomak ka bližim vezama sa evropskim blokomu.

U izjavi za Glas Amerike, srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je da njegova zemlja već dugo čeka na novi vizni režim.

„Mi smo zaista koncentrisani na taj datum 2010. -- kada ćemo, nadamo se, moći da putujemo bez viza u zemlje Evropske unije. To je godina u kojoj bi, po našem mišljenju, sve zemlje trebalo da predaju zahtev za prijem u članstvo,“ rekao je Jeremić.

Međutim, etničke napetosti i dalje vladaju u regionu, što po oceni diplomatskih krugova blokira punu evroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana, posebno Bosne i Hercegovine.

Američki i evropski zvaničnici ove nedelje odlaze u Bosnu i Hercegovinu u pokušaju da prevaziđu politički zastoj u toj zemlji koji blokira prijem BiH u NATO i Evropsku uniju.

U petak, švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt i zamenik američkog državnog sekretara Džim Stajnberg obaviće zvanične susrete u Sarajevu u cilju podsticanja političkog dijaloga.

U izjavi za Glas Amerike, ministar inostranih poslova BiH, Sven Alkalaj, izrazio je nadu da će američki i evropski predstavnici pružiti savete za izmenu ustava i popravljanje načina upravljanja zemljom.

„Očekujemo zajednički američko-evropski predlog koji bi doveo do preokreta u Bosni i Hercegovini, jer su sadašnja zbivanja rezultat manjkavog ustava, sa mnogim blokadama koje ometaju proces donošenja odluka. Verujem da ustav BiH treba menjati i unaprediti, ali moramo da budemo realni. Ne možemo da očekujemo revoluciju,“ rekao je šef bosanske diplomatije.

To je ujedno glavni razlog zbog kojeg je nekoliko zemalja na sastanku u Budimpešti insistiralo da hiljade pripadnika NATOa i evropskih snaga bezbednosti još neko vreme ostanu na nestabilnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG