Linkovi

Posmatrači EU: Izbori na Kosovu dobro organizovani, konkurencija ograničena u opštinama sa srpskom većinom


Posmatrači EU o lokalnim kosovskim izborima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Posmmatrači EU o lokalnim kosovskim izborima

Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani i tokom kampanje su poštovane osnovne slobode. Takođe, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama sa srpskom većinom u kojima je politička konkurencija bila ograničena, navodi se u preliminarnom izveštaju Izborne posmatračke misije Evropske Unije.

"Veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim opština sa kosovskim Srbima u kojima je politička konkurencija bila ograničena. Nažalost, žene su bile nedovoljno zastupljene u trkama za gradonačelnike, a i generalno u strukturama stranaka", izjavio je rukovodilac Izborne posmatračke misije Evropske Unije Lukas Mandl.

Posmatrači EU su, kako je saopšteno, mirno i uredno glasanje ocenili veoma pozitivno, iako su zabeležene određene zabrinutosti u vezi sa značajnim brojem slučajeva pomaganja pri glasanju. Takođe, ukazano je i na, kako je precizirano, sistematsko nepridržavanje pravila za prihvatanje ličnih dokumenata za identifikaciju birača sa isteklim rokom važenja.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta Viola fon Kramon rekla je da bi Kosovo moglo da posluži kao primer izbornih standarda u regionu.

Posmatranje lokalnih izbora pomoglo nam je da shvatimo kako se razvija i produbljuje demokratija na Kosovu, pokazalo se da je bilo pravih debata između političkih partija. Uprkos izbornoj konkurentnosti, većina političkih partija je ispoštovala jedna drugu i pridržavali su se od svojih poznatih govora”, navela je ona.

Ipak, prema rečima Viole fon Kramon, nivo demokratije, nije primećen u opštinama sa srpskom većinom.

Ponovo hoću da izrazim zabrinutost zbog sužavanja političkog prostora za Srbe. Primetili smo veliko prisustvo Srpske liste koja je ograničavala konkurentnost između političkih partija, neki sagovornici su prijavili i pritisak. To na severu nije čisto za demokratiju i ne može se ostaviti sa strane. I Srbi kao i svi ostali građani Kosova zaslužuju demokrtaske standarde", rekla je Viola fon Kramon.

Posmatrači Evropske Unije su saopštili da dugogodišnji nedostaci u zakonskom okviru ostaju nerešeni, kao i skoro sve prethodno iznete izborne preporuke EU. Poručili su da je nedostatak transparentnosti u finansiranju kampanja jedno je od ključnih pitanja koje se mora rešiti.

EU je na sam dan održavanja izbora rasporedila više od 100 posmatrača širom Kosova. Izborna posmatračka misija EU posmatraće i drugi krug izbora za gradonačelnike koji će biti održan 14. Novembra.

XS
SM
MD
LG