Linkovi

Finale kampanje na Kosovu: Srpske stranke "na mrežama" - albanski građani nezadovoljni pokrenutim temama


Kraj predziborne kampanje na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Kraj predziborne kampanje na Kosovu

Za razliku od prethodnih godina, predizborna kampanja za redovne lokalne izbore na Kosovu, zbog pandemije koronavirusa, do sada je protekla bez većih skupova i mitinga.

Izbori za 38 kosovskih opština biće održani u nedelju 17. oktobra, a izborna tišina počinje u petak u ponoć.

U većinski srpskim opštinama na Kosovu kadidati za lokalne organe vlasti kampanju su uglavnom vodili preko društvenih mreža. U elektronskim medijima gotovo da ih nije bilo, tako da su mnogi građani, kako za Glas Amerike kaže novinarka RTV KIM Zorica Vorgučić, bili uskraćeni da čuju planove, programe i ideje srpskih kandidata.

Jednostavno kandidati u svim opštinama sa srpskom većinom su odlučili da ne gostuju po medijima. Oni odbijaju da dođu, da budu gosti, a i ne pozivaju medije da ih prate u izbornoj kampanji. Naša televizija je ponudila kandidatima sa teritorije opštine Gračanica besplatni termin, koji smo mi po zakonu dužni da im omogućimo. Međutim, imamo jednu apsurdnu situaciju, da oni ne žele ni to da iskoriste, a da ne govorimo o tome da možda plate neku reklamu“, rekla je Vorgučić.

U albanskim sredinama takođe nije bilo masovnijih skupova i tribina, ali su albanski kandidati za razliku od srpskih, svakodnevno gostovali na brojnim medijima, tako da su građani imali prilku da se informišu o planovima i programima kandidata, rekla je za Glas Amerike novinarka iz Prištine Violeta Oroši.

Prema njenim rečima albanski kandidati u ovoj kampanji nisu previše obećavali rad na infrastrukuri, koji se odnosi na izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže ili lokalne puteve, jer su kako kaže konačno shvatili da je to redovan posao lokalnih samouprava.

Malo je taj nivo obećanja povećan i uglavnom u drugim opštinama, isključujući Prištinu, obećavaju se na primer proširenja zelenih površina, izgradnja parkova, digitalizacija škola, legalizacija ilegalno izgrađenih objekata”, rekla je Violeta Oroši.

Građani Prištine Albanci uglavnom kažu da nisu zadovoljni onim što su čuli u kampanji i ne očekuju da će se nešto bitno promeniti. S druge strane Srbi u Gračanici sa kojima smo razgovarali kažu da nisu videli ni kandidate za lokalne organe vlasti, niti njihov program.

Prema podacima Centralne izborne komisije na izborima će učestvovati 90 političkih subjekata, među kojima su 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Pravo glasa na lokalnim izborima u nedelju 17. oktobra imaće 1.885.448 birača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG