Linkovi

Transparensi Internešnel "zabrinut" zbog SAD


Robert Berington, direktor Transparensi Internešnel za Britaniju
Robert Berington, direktor Transparensi Internešnel za Britaniju

Transparensi internešnel, organizacija za borbu protiv korupcije, sa sedištem u Berlinu, izražava zabrinutost povodom sukoba interesa i nepotizma u administraciji predsednika Donalda Trampa, jer smatra da bi to moglo da ugrozi imidž Amerike kao borca protiv korupcije u svetu.

Grupa sa sedištem u Berlinu ne bira reči pri iznošenju problematičnih znaka u novoj administraciji.

"Zabrinutost zbog SAD se tiče koncentracije moći, ideje o tome da je sukob interesa nerešiv, nepotizam i ućutkavanje štampe. Dakle, to su uslovi koje bismo uzimali u obzir u budućnosti, zbog kojih bi zemlja mogla da doživi pad na rang listi", kaže Robert Barington iz Transparensi Internešnel.

Predsednik Donald Tramp je obećao da će “isušiti močvaru" u Vašingtonu, odnosno oduzeti vlast svima koji je zloupotrebljavaju, i vratiti je narodu. Ali, Trampova odluka da imenuje svog zeta na položaj višeg savetnika i navodi o sukobu interesa privukli su pažnju američkih medija, što bi prema pomenutoj organizaciji moglo da naruši imidž SAD kao lidera u borbi protiv korupcije.

“Amerika je odigrala veoma važnu i veoma uspešnu ulogu, ali to može da čini samo ako zadrži moralni autoritet da kaže drugima da žive po njenim standardima. Međutim, njeni standardi padnu to će biti problem."

Transparentnost navodi da nema stvarnih znakova korupcije, dok nominovani članovi Trampove administracije prolaze kroz proces provere. Među njima, najviše se pominje kandidat za državnog sekretara, Reks Tilerson.

"Reks Tillerson, mislim da je dobro uradio pošto je odmah otuđio svoje akcije u kompaniji Ekson i na neki način smanjio sukob interesa. Vladina Kancelarija za etiku, koja savetuje predsednika i imenovane članove vlade po ovim pitanjima, dao mu je pozitivnu ocenu relativno brzo. Ostali kandidati i dalje su pod ispitivanjem", kaže Džejkob Paraklias iz Četam Hausa.

Za svetske lidere koji žele da izgrade odnose sa novim predsednikom, percepcija potencijalne korupcije u SAD, u ovoj fazi, nije pri vrhu dnevnog reda.

XS
SM
MD
LG