Linkovi

"Kao pakao": Požari ponovo besne na američkom zapadu


Vatrogasac gasi požar u gradu Laguna Nigel u Kaliforniji
Vatrogasac gasi požar u gradu Laguna Nigel u Kaliforniji

Požari na američkom zapadu se ove godine počeli da se ranije brzo šire - od brda u Kaliforniji gde su zapaljene luksuzne kuće vredne više miliona dolara do udaljenih planina u Nju Meksiku, sprženih u ogromnom plamenu koji gori već mesec dana.

Dva mesta su drugačija, ali su uzroci isti: požari, koje rasplamsava vetar, zahvatili su rastinje isušeno u dugogodišnjoj suši, pogoršanoj klimatskim promenama.

Nezaustavljivi šumski požar u severnom delu Nju Meksika zahvatio je u četvrtak gustu šumu, dok su vatrogasci u priobalnoj zajednici Laguna Nigel u Kaliforniji gasili ostatke 20 velikih kuća koje su brzo izgorjele, dok su stanovnici bili primorani da se hitno evakuišu.

"Nebo, sve je bilo narandžasto. Izgledalo je kao pakao, zbog čega smo odmah uskočili u automobil. Moja ćerka je rekla: gorimo. Po njoj su bile varnice, morali smo da ih gasimo", ispričao je Sasan Darijan koji je pobegao sa ćerkom i ocem, dok je oko njih goreo požar.

Širom zemlje, do sada je ove godine izgorelo više od 5.180 kvadratnih kilometara - najviše u ovom trenutku od 2018. godine, pokazuju podaci Nacionalnog centra za požare. Prognoze za ostatak proleća za zapadni deo SAD takođe su sumorne, s obzirom na to da suša i toplije vreme, uzrokovani klimatskim promenama, pogoršavaju opasnost od šumskih požara.

Vatrogasci gase požar u Laguni Nigel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)
Vatrogasci gase požar u Laguni Nigel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)

“Svi znamo da je zaista rano za sezonu požara i zaprepašteni smo zbog svega što smo do sada preživeli", kaže Dejvid Bejl, koji predvodi napore da se ugasi požar u Nju Meksku, trenutno najveći u SAD.

Vatrogasne službe navode da proteklih dana nisu mogle mnogo da urade da zaustave plamen koji se brzo širio u suvim šumama. Požar sada gori na površini od 1.048 kvadratnih kilometara - što je područje veće od grada Dalasa u Teksasu.

Vatrogasci su u četvrtak uspevali da kontrolišu požar duž planinskih padina između Santa Fea i Taosa, zahvaljujući pomoći iz vazduha. Međutim, šef vatrogasnih operacija Tod Ejbel rekao je da je na nekim mestima, gde je bio snažan vetar "izgledalo kao da koristite fen".

Brajan Fenesi, šef vatrogasne službe okruga Orindž u Kaliforniji, rekao je da čak i mali požari, koji su nekada mogli lako da se suzbiju, sada predstavljaju ekstremnu pretnju po živote i imovinu zbog klimatskih promena.

Savršen primer za to je bio u sredu popdne kada je snažan vetar sa mora rasplamsao plamen, možda izazvan elektro opremom, uz jedan kanjon i brzo zapalio velike kuće. Izgorelo je relativno malo područje - 81. hektar - ali je pričinjena ogromna šteta.

Među uništenom imovinom je i imanje koje se prodavalo za gotovo 10 miliona dolara, sa bibliotekom na dva nivoa, saunom i bazenom.

Požari u Laguni Nigel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)
Požari u Laguni Nigel u Kaliforniji (Foto: AP, Marcio J. Sanchez)

Međutim, na mnogim drugim domovima nije bilo štete. Dva vatrogasca su hospitalizovana. Uzrok požara je pod istragom.

U Nju Meksiku, očekuje se da niska vlažnost vazduha i suvo rastinje nastave da podstiču širenje požara, navode zvaničnici.

Stanovnici u četiri okruga istočno i severoistočno od Santa Fea su pod raznim naredbama za evakuaciju i upozorenjima, a zvaničnici očekuju da požar nastavi da se širi istočno od Taosa, kroz manje naseljena područja, oko 64 kilometra južno od granice sa Koloradom.

Do sada je izgorelo više od 170 domova, ali vlasti ističu da se očekuje da će taj broj znatno da raste.

XS
SM
MD
LG