Linkovi

Postignut dogovor o kandidatima za buduće čelnike Evropske unije


Brisel: Maratonski do kandidata za čelnike institucija EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Maratonski do kandidata za čelnike institucija EU

Lideri Evropske unije usaglasili su se o imenovanju budućih nosilaca funkcija evropskih institucija. Dogovor je postignut posle skoro dvodnevnih pregovora u Briselu.

Usaglašeno je da Ursula Fon der Lejen, aktuelna ministarka odbrane Nemačke, bude kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije. Belgijski premijer Šarl Mišel kandidat je za funkciju predsednika Evropskog saveta. Takođe, za posao visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije predložen je španski šef diplomatije Žozep Borel.

Ursula Fon der Lejen, buduća predsednica Evropske komisije
Ursula Fon der Lejen, buduća predsednica Evropske komisije

Epilog pregovora šefova država i vlada država članica Evropske unije obelodanio je Donald Tusk, koji je u starom sazivu, obavljao funkciju predsednika Evropskog saveta.

"Izabrali smo dve žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije Ursulu fon der Lejen za predsednicu EK, Kristin Lagard za predsjednicu Evropske centralne banke. Kandidovali smo belgijskog premijera Šarla Mišela za predsednika Evropskog saveta, a Španca Josepa Borela za visokog predstavnika EU.

Sada je na Evropskom parlamentu da potvrdi izbor Ursule fon der Lejen i ako se to desi, ona će biti prva žena koja vodi Evropsku komisiju. Primili smo na znanje i nameru kandidatkinje za predsjednika Evropske komisije da gospodina Timermansa i gospođu Vestager imenuje kao potpredsednike Evropske komisije", rekao je Tusk.

Lideri Evropske unije dogovor su postigli nakon skoro dvodnevnih pregovora koji su počeli u nedelju i okončani su u utorak kasno popodne – po srednjeevropskom vremenu.

Inače, tokom prvog okupljanja novog parlamentarnog sastava, dogodile su se i prve varnice: za vreme intoniranja evropske himne – Ode radosti, pripadnici Bregzit partije iz Velike Britanije su okrenuli leđa, na šta je reagovao odlazeći predsednik Evropskog parlamenta rekavši da se “respekt himni odaje i onda kada se politički ne slažete”. U isto vreme, pred parlamentom su protestovali građani Katalonije nesaglasni da to područje bude pod okriljem Španije, zbog zabrane španskog suda trojici njihovih evropskih predstavnika da učestvuju u radu Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG