Linkovi

Brisel i zvanično spreman za Bregzit


Zastave EU i Velike Britanije (arhivska fotografija)

Pregovori o Brexitu mogu početi, mi smo spremni, saopšteno je nakon sastanka Savjeta za opšte poslove EU, koji je, vođen smjernicama evropskih institucija i lidera, dovršio posljednje pripreme evropske strane za pregovore sa Velikom Britanijom, proces koji neće biti ni lak ni jednostavan.

Od danas, Brisel je i zvanično spreman za početak pregovora o razilasku sa Velikom Britanijom- utvrđena je njhova platforma, povučene crvene linije, spreman evropski tim koji će u ime 27 članica Unije voditi pregovore sa Londonom.

"Današnji kratak sastanak je pokazao je jasno da je održano jedinstvo 27 članica. Usvojili smo odluku da započnemo pregovore, dali smo mandat Evropskoj komisiji da pregovara, a šef evropskog pregovaračkog tima biće
Mišel Barnije. Što se tiče 27 evropskih država, pregovori mogu sada i da počnu
", kaže predsedavajući Saveta za opšte poslove i ministar EU sa Malte Luis Greč.

"Mi smo spremni i dobro pripremljeni. Imamo jasan mandat, koji su podržale sve članice, imamo sa sobom i čvrstu rezoluciju Evropskog parlamenta, pripremni rad svih evropskih institucija, ja imam svoj tim za pregovore i sve strukture su već postavljene na mjesto", kaže glavni pregovarač Mišel Barnije.

Niko, međutim, ne može da predvidi kako će teći pregovori - u njih Brisel i London ulaze sa dosta oprečnih stavova i ciljeva, a jedan od njih je novac. Britanski udio u višegodišnjem budžetu je nešto na šta Brisel ozbiljno računa, a njihov odlazak bi budžetu uskratio ukupno za oko 60 milijardi eura. To 27-ca ne žele dozvoliti.

"Pitanje budžeta je odlučujuće - Velika Britanija ima obaveze koje mora da ispoštuje a EU, u isto vrijeme, mora da nađe rješenje za godišnji manjak od 14 milijardi eura. Moja pozicija je jasna: borimo se da provedemo reforme i ne možemo tražiti da poreske platiše to plate iz svoga džepa", smatra austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc.

Čim prođu vanredni izbori u Velikoj Britaniji zakazani za 8. jun, dvije strane će
započeti pregovore koji se moraju okončati za dvije godine. Prvo osjetan napredak u pregovorima o odlasku, a potom o novim odnosima, jasni su u Briselu, dok je plan Londona da se dva procesa odvijaju paralelno. Treba li dodati - i da 27 članica ne plati ni peni. Sa takvim stavovima je teško predviđeti tok skorih pregovora, ali sigurno je da će biti teški i da će iziskivati mnogo pregovaračke i političke mudrosti na obje strane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG