Linkovi

Tusk Đukanoviću: Podrška nije dovoljna, potrebne i akcije


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk (rtcg.me)
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk (rtcg.me)

Politička podrška proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan nije dovoljna, trebaju nam i konkretne akcije, poručio je u utorak predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću tokom razgovora u Briselu, posebno napominjući da evropska strana očekuje konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ,ne manje važno, slobodama medija i civilnog društva.

Ima snažnu simboliku činjenica da je predsjednik Đukanović odabrao Brisel kao svoju prvu destinaciju nakon izbora na tu funkciju, primjetio je predsjednik Evropskog savjeta Tusk, uvjeren da to, van svake sumnje, pokazuje pravac kojim ide Crna Gora. Podsjetio je kako su prošlog mjeseca evropski lideri potvrdili perspektive pridruženja regiona Uniji kao svoj strateški izbor. Medjutim, obraćanje Tuska se nije zaustavilo na protokolarnim riječima.

"Ne trebaju nam samo političke izjave već i konkretne akcije. Zato želim da vidim brži proces pregovaranja Crne Gore, da se poglavlja pregovora ne samo otvaraju, već i zatvaraju. Rekao sam predsjedniku Đukanoviću da tok pregovora zavisi od njegove zemlje - snažni rezultati u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je od ključne važnosti, jednako kao što su to i slobode medija i civilnog društva".

Predsjednik Evropskog savjeta se osvrnuo i na trenutnu situaciju u Crnoj Gori.

"Prenio sam predsjedniku Đukanoviću lično žaljenje zbog činjenice da proevropske snage u zemlji nisu u stanju da saradjuju unutar postojećih institucija. Ohrabrio sam ga da preuzme vodjstvo u prevazilaženju ove strateške slabosti. Vjerujem da puna primjena preporuka medjunarodnih posmatrača u vezi sa izbornim procesom može da osnaži povjerenje javnosti u institucije u rezultate izbora".

Gost iz Podgorice je odgovorio drugim argumentom - usporavanje približavanja Evropkoj uniji Crne Gore i regiona je prilika za djelovanje "nekih drugih snaga" na tom prostoru.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (rtcg.me)
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (rtcg.me)

„Ukazao sam Tusku da, iz iskustva u našem regionu, znamo da taj teren nije prepušten samo Uniji i zemljama Zapadnog Balkana. Svaki zastoj u našim odnosima se koristi kao mogućnost da neke od trećih strana inplementiraju svoje politike i strateške interese koje nijesu u korist niti balkanskih društava, niti daljeg ujedinjenja i učvršćivanja evropske stabilnosti“.

Tokom razgovora je predsjednik Djukanović uvjeravao domaćine da su i posljednji izbori pokazali opredjeljenje Crne Gore da nastavi putem usvajanje evropskog sistema vrijednosti te da će vlasti u toj zemlji, bez obzira kakvim tempom tekao proces ujedinjenja Evrope, posvećeno nastaviti sa prioritetom vlade i državne politike- unaprijediti nivo života i stvoriti osjećaj da i stanovnici CG baštine vrijednosti Evrope 21. vijeka.

„Ubijeđen sam da ćemo u EU i Evropskom savjetu, kao i do sada, imati snažnu podršku i partnere koji će svojim djelovanjem pomoći i Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu da u bliskoj perspektivi jasno sačuvaju i dosegnu svoje ambiciozne evropske ciljeve"

Treba reći da je predsjedniku Đukanoviću izraženo neskriveno zadovoljstvo Evropljana činjenicom da Crna Gora slijedi u potpunosti evropsku spoljnu i bezbjednosnu politiku. Predsjednik Crne Gore se nakon posjete Evropskom savjetu susreo i sa predsjednikom Evropske komisije a potom i sa prvim čovjekom Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG