Linkovi

Prajs: Blinken zahvalio Vučiću i Kurtiju na podršci Ukrajini


ARHIVA - Državni sekretar Entoni Blinken an konferenciji za novinare u Stejt departmentu, 17. mart 2022.
ARHIVA - Državni sekretar Entoni Blinken an konferenciji za novinare u Stejt departmentu, 17. mart 2022.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, zahvaljujući se obojici na podršci koju pružaju Ukrajini, naveo je u pisanom saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

U razgovoru sa Vučićem, Blinken je naglasio američku podršku dijalogu Kosova i Srbije, kojim rukovodi Evropska unija, i pozvao na postojano konstruktivno angažovanje kako bi se osigurali mir i stabilnost u regionu.

"Sekretar se takođe zahvalio predsedniku Vučiću na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarao sa njim o zajedničkim naporima da se osigura buduća energetska bezbednost Srbije", naveo je portparol Prajs i dodao da je Blinken takođe čestitao Srbiji na otvaranju nove zgrade Ambasade Srbije u Vašingtonu.

Zvanični prijem povodom otvaranja Ambasade je održan kasnije u utorak.

Sam Blinken objavio je na Tviteru daje imao "produktivan razgovor" sa predsednikom Vučićem.

"Razgovarali smo o važnosti našeg bilateralnog partnerstva i postojanoj posvećenosti Srbije evropskim integracijama i regionalnom miru i stabilnosti. Takođe sam čestitao Srbiji na otvaranju nove ambasade u Vašingtonu", napisao je Blinken na Tviteru.

Kada je reč o razgovoru sekretara Blinkena i premijera Kurtija, portparol Stejt departmenta naveo je da su njih dvojica pričali o važnosti dijaloga i postojanoj posvećenosti Kosova evropskim i evroatlantskim integracijama, koje su ključne za postizanje dugoročnog mira i prosperiteta u regionu Zapadnog Balkana.

"Sekretar Blinken se takođe zahvalio premijeru Kurtiju zbog rane i nedvosmislene podrške Kosova Ukrajini i zbog toga što je Kosovo prihvatilo avganistanske državljane u okviru operacije "Dobrodošlica saveznicima", navodi se u saopštenju.

Pre objavljivanja saopštenja, portparol Prajs je na brifingu - na pitanje Glasa Amerike o sadržaju razgovora - rekao da je Blinken planirao da obema zemljama prenese "važnost pružanja podrške Ukrajini i "da se bude uz ukrajinske partnere u svetlu ruske agresije".

"To je deo sveta koji zna bolje od većine kakve su posledice ruske agresije. To je deo sveta koji je ključni partner u pružanju pomoći da se ukrajinskim partnerima obezbedi šta im je potrebno", rekao je Prajs.

Saopštenja Vučića i Kurtija

Prethodno je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića objavljeno da je on razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Kako je navedeno, tri ključne teme telefonskog razgovora bile su pitanje Kosova i Metohije i želja američke administracije da u najkraćem roku bude postignuto rešenje, zatim odnos Srbije prema Ruskoj Federaciji, kao i diversifikacija energetskih izvora.

Državni sekretar Blinken upoznao je predsednika Vučića sa neophodnošću brzog postizanja sporazuma sa Prištinom, a predsednik Vučić je izneo stavove Republike Srbije, piše u saopštenju.

U međuvremenu, premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je na Tviteru da je takođe telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom.

"Informisao sam ga o nastavku napretka na Kosovu. Razgovarali smo o odnosima Kosova i Srbije i potrebi da se intenzivira proces dijaloga ka pravno obavezujućem sporazumu usredsređenom na međusobnom priznanju", tvitovao je Kurti.

Šefica biroa Glasa Amerike u Stejt departmentu Najki Čing učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG