Linkovi

SAD uvele sankcije kubanskom zvaničniku i policijskoj jedinici


Detalj sa protesta u kubanskoj prestonici Havani (Foto: AP Photo/ Ismael Francisco)
Detalj sa protesta u kubanskoj prestonici Havani (Foto: AP Photo/ Ismael Francisco)

Sjedinjene Države uvele su sankcije generalu Alvaru Lopesu Mieri, ministru Revolucionarnih oružanih snaga i jedinici specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova navodeći kao razlog kršenja ljudskih prava tokom suzbijanja antivladinih protesta u julu.

Taj potez označava, javlja agencija Rojters, prve konkretne korake administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da izvrši pritisak na kubansku vladu jer se suočava sa pozivima kubansko-američke zajednice da pokaže veću podršku najvećim protestima koji su pogodili Kubu u poslednjih nekoliko decenija.

Nakon uvođenja sankcija, Bajden je rekao da je to prvi korak u američkom odgovoru.

Nedvosmisleno osuđujem masovna zatvaranja i lažna suđenja kojima se nepravedno osuđuju na zatvor oni koji su se usudili da progovore. Ovo je samo početak i nastavićemo da kažnjavamo pojedince odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda,” rekao je Bajden.

Brzina kojom su uvedene sankcije signal je da je malo verovatno da će Bajden ubrzo ublažiti američki pristup Kubi, ocenjuje Rojters.

Hiljade Kubanaca protestovale su prethodne sedmice protiv ekonomske krize koja je izazvala nestašicu osnovnih potrepština, kao i nestanak struje.

XS
SM
MD
LG