Linkovi

SAD razmatraju načine za pomoć Kubancima


Demonstranti maršijaru duž Osme ulice u delu grada Mala Havana, u Majamiju, 18. jula 2021. Demonstranti su ispisali imena kubanskih disidenata koji su uhapšeni na Kubi. (Foto: AP, Marta Lavandir)
Demonstranti maršijaru duž Osme ulice u delu grada Mala Havana, u Majamiju, 18. jula 2021. Demonstranti su ispisali imena kubanskih disidenata koji su uhapšeni na Kubi. (Foto: AP, Marta Lavandir)

Sjedinjene Države ispituju potencijalne načine za pomoć narodu Kube nakon antivladinih protesta ovog meseca koji su bili najveći u toj ostrvskoj državi u poslednjih nekoliko decenija.

Visoki zvaničnici administracije koji su razgovarali sa izveštačima novinskih agencija pod uslovom anonimnosti, rekli su da koraci koji se razmatraju uključuju promene u doznakama kako bi se omogućilo ljudima u Sjedinjenim Državama da šalju novac svojim porodicama na Kubi, a da im kubanska vlada ne uzme deo.

Ostale potencijalne akcije uključuju načine za olakšavanje pristupa Internetu, rad sa međunarodnim organizacijama u pružanju više humanitarne pomoći i povećanje osoblja američke ambasade u Havani.

Stejt department je smanjio broj osoblja u ambasadi za više od polovine u 2017. godini, nakon što je više od 40 američkih diplomata na službi na Kubi reklo da trpe uporne bolove u ušima, glavobolje i probleme sa pamćenjem, koncentracijom, ravnotežom i spavanjem 2016. Trampova administracija je saopštila da su tegobe rezultat onoga što je nazvala "soničnim napadom".

Bajdenova administracija nije javno objavila bilo kakve nameravane akcije, ali da sprovodi stalnu analizu američke politike prema Kubi. Bela kuća je saopštila u ponedeljak da se nekoliko zvaničnika sastalo sa grupom kubansko-američkih lidera "da bi saslušali njihove političke preporuke i zabrinutost".

U saopštenju Bele kuće naglašava se da je rešavanje trenutne situacije na Kubi "glavni prioritet".

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima u ponedeljak da je administracija zabrinuta zbog ljudskih prava, demokratije i građanskih prava.

"To je upravo ono što vidite i ono što smo rekli u mehanizmima podrške u godinama tokom kojih su koje su Sjedinjene Države pružale kubanskom narodu i upravo na to mislimo kada kažemo da ćemo razmotriti dodatne oblike podrške, uključujući i svaku humanitarnu podršku za kubanski narod", rekao je Prajs.

Neke informacije za ovaj izveštaj preuzete su od agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG