Linkovi

Krizni štab: Prvi put broj zaraženih ispod dva odsto


Krizni štab za borbu protiv Kovida 19
Krizni štab za borbu protiv Kovida 19

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 6.196 osoba, od kojih je 114 bilo pozitivno na prisustvo koronavirusa, i na današnji dan procenat zaraženih je prvi put ispod dva odsto - 1,8 procenata, saopštila je zamenica direktora Intituta Batut Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je navela da je u Srbiji registrovano ukupno 9.791 slučaj Kovida 19. Hospitalizovano je 1.750 pacijenata, a na respiratoru je njih 48. U Srbiji su do srede testirane ukupno 117.474 osobe.

U poslednja 24 sata preminule su tri osobe, ukupno 203, a procenat smrtnosti je 2,07 odsto. Ukupno je izlečeno 1.971 osoba.

Kisić-Tepavčević kaže da kada je reč o zdravlju, ne sme i ne može biti kompromisa, i naglasila da će posle ukidanja vanrednog stanja biti nastavljen aktivan epidemiološki nadzor.

Ona je na pitanje da li je struka u kriznom štabu bila jednoglasna oko ukidanja vranrednog stanja, ili je ovo kompromis napravljen sa političarima, naglasila da su odluke struke bile uvek jednoglasne i uniformne.

Epidemiolog Predrag Kon rekao da se jasno vidi opadanje aktivnosti virusa i da je pitanje bilo kada je pogodni trenutak za ukidanje vanrednog stanja, da li u toku 9-te ili 10-te nedelje.

Kon je istakao da je ranije upozoravano da je moguće ukinuti vanredno stanje, ali da je neophodno zadržati proglašenu epidemiju kako bi se dalje mere sprovodile.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, samo je omogućilo korišćenje vojske i policije, što je bilo korisno i povećalo efikasnost.

Kraj epidemije

Kisić-Tepavčević je ranije u toku dana izjavila je da će epidemija u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti Kovid-19.

"Kada je u pitanju prijava epidemije i odjava sa određenog područja, to se radi po epidemiološkoj definiciji - kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period za neku bolest. Konkretno za Kovid-19, to će biti kada više od 28 dana nemamo nijedan prijavljeni slučaj bolesti, kao i za sve druge epidemije", rekla je Kisić agenciji Tanjug.

Naime, postoji razlika između prijavljene i proglašene epidemije. Za prijavu epidemije zadužen je Gradski zavod za javno zdravlje, dok epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta Batut.

Govoreći o zatvaranju privremenih bolnica, Kisić je navela da kako se bude smanjivala potreba za popunjavanje kapaciteta, tako će se jedna po jedna privremena bolnica zatvarati.

Testiranje za građane

Kisić je izjavila da će najverovatnije i u Srbiji, pošto se u svim zemljama razmišlja o tome, biti omogućeno testiranje na zahtev građana.

Ona je na pitanje kako će se postupati kada se počnu otvarati granice i ljudi iz Srbije sa radnim dozvolama u EU krenu da se vraćaju, te nekima bude potrebno testiranje kao dokaz da su negativni, rekla da se o tome još uvek raspravlja i da ne samo kod nas, već ni na nivou sveta ne postoji konsenzus o tome šta će biti potrebno za prelaz granice.

Počele su pojedinačne zemlje da razmatraju donošenje određenih pravila. I mi ćemo ići u tom smeru. Još uvek diskutujemo na tu temu i par opcija dolazi u obzir“, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je kazala da će se vršiti provera statusa kada je u pitanju virus kod svih koji ulaze u zemlju. Za sada ne zna da li će to biti preko potvrde iz zemlje odakle dolaze, ili testiranjem kod nas.

XS
SM
MD
LG