Linkovi

Evo Morales stigao u Meksiko


MInistar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard dočekao je na aerodromu u Meksiko sitiju bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales stigao je u Meksiko gde mu je odobren politički azil.

Na aerodromu ga je dočekao šef diplomatije Meksika Marselo Erbrad koji je na Tviter postavio fotografiju Moralesa u avionu, sa zastavom Meksika u krilu i napisao: "Vaš život i integritet su na sigurnom".

Morales je zatražio azil u Meksiku nekoliko sati pošto je iznenada podneo ostavku na funkciju predsednika Bolivije. Građani su mesec dana na protestima osporavali njegovu pobedu na predsedničkim izborima.

Morales je proglasio pobedu uprkos tome što su rezultati pokazivali da će se u drugom krugu suočiti sa bivšim predsednikom Karlosom Mesom. Posle podnošenja ostavke, zatražio je od opozicije da čuva mir u Boliviji.

SAD su pozdravile ostavku Moralesa i odbacile optužbe nekolicine zemalja, uključujući i Meksiko, da se u Boliviji desio državni udar.

Predsednik SAD Donald Tramp je ostavku Moralesa nazvao "značajnim momentom za demokratiju u Zapadnoj hemosferi" i ocenio da se "Moralesovim odlaskom čuva demokratija i omogućava da se čuje glas naroda u Boliviji".

Bela kuća je saopštila da događaji u Boliviji "šalju snažnu poruku nelegitimnim režimima u Venecueli i Nikaragvi da će volja naroda uvek prevagnuti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG