Linkovi

Morales podnosi ostavku, napustili ga vojni vrh i saveznici


Evo Morales, predsednik Bolivije (Foto: AP/Juan Karita)

Bolivijski predsednik Evo Morales najavio je da će podneti ostavku nakon što ga je vojni vrh pozvao da se povuče, a nekadašnji saveznici napustili usled protesta posle oktobarskih izbora na kojima je odneo spornu pobedu.

Morales je na vlasti skoro 14 godina, a u televizijskom obraćanju objavio je da ostavku podnosi da bi pomogao da se očuva stabilnost zemlje.

Vilijams Kaliman, načelnik Oružanih snaga Bolivije pozvao je ranije u nedelju Moralesa da podnese ostavku, kako bi se u državi povratio mir i sačuvala stabilnost za dobrobit naroda.

Ranije u nedelju, Morales je pristao je da raspiše nove predsedničke izbore, na preporuku Organizacije američkih država. Lider opozicije istovremeno ga je pozvao i da odustane od kandidature.

Organizacija američkih država objavila je da je na spornim izborima u oktobru bilo ozbiljnih neregularnosti. Ta organizacija preporučila je poništavanje izbora, uz ocenu da su na izborima zabeležene jasne manipulacije izborne volje građana, tolike da se ne može potvrditi pobeda Moralesa nad rivalom Karlosom Mesom.

Zbog Moralesove sporne pobede, počele su demonstracije širom Bolivije.

Morales je na konferenciji za novinare u nedelju u La Pazu, pre nego što je najavio ostavku, objavio da će da promeni sastav izborne komisije. Na pitanje da li će se kandidovati na izborima, rekao je su kandidati sporedni, a da je “najvažniji mir u Boliviji”.

“Da imate samo trunku patriotizma, vi biste podneli ostavku”, odgovorio je Moralesu u obraćanju medijima, njegov politički protivnik Karlos Mesa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG