Linkovi

Američke inovacije - novo zaduženje za Trampovog zeta


Ivanka Tramp, ćerka predsednika Donalda Trampa i njen suprug Džered Kušner, visoki savetnik predsednika.
Ivanka Tramp, ćerka predsednika Donalda Trampa i njen suprug Džered Kušner, visoki savetnik predsednika.

Visoki savetnik u Beloj kući, Džered Kušner, pristao je da govori u Senatskom odboru za obaveštajna pitanja o sastancima koje je imao sa Rusima tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje i tranzicionog perioda. U medjuvremenu, predsednik Donald Tramp je pridodao još jedno zaduženje sve obimnijem portfoliju svog mladog zeta.

Pripadnik druge generacije investitora u razvoj nekretnina, koji se oženio Trampovom ćerkom Ivankom, biće na čelu nove kancelarije Bele kuće za američke inovacije. Ona ima zadatak da obezbedi da federalna vlada funkcioniše više kao efikasan biznis.

Nova kancelarija će operisati iz moćnog Zapadnog krila Bele kuće i u njoj će raditi bivši izvršni direktori korporacija poput Majkrosofta, Dženeral Motorsa kao i investicione banke Goldman Saks.

Na jučerašnjem brifingu u Beloj kući sekretar za štampu je odbacio pitanja o tome da li je 36-godišnji Kušner, novopridošlica u vladi, kvalifikovan da vodi tu kancelariju.

Drugi teški zadaci koji su mu već zadati obuhvataju bliskoistočni mirovni proces i položaj glavnog Trampovog savetnika za zemlje kao što su Kina i Meksiko.

“Ako ste ikada radili za vladu onda znate koliko su neke stvari zastarele i nemodernizovane i to ne ide u prilog američkom narodu, ne ide u korist biračima. Takođe, mislim da je važno pozabaviti se time kako vlada kupuje određene stvari, posebno tehnologiju", ističe Šon Spajser, sekretar za štampu Bele kuće.

Izazovi su ogromni. Stiven Goldsmit iz Eš Centra za demokratsko upravljanje i inovacije na Univerzitetu Harvard govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Javljaju se tu birokratska i kongresna kao i pitanja kompleksnosti, ali ako se napori na podsticanju inovacija ulažu na najvišem nivou vlade, što je ovde očigledno slučaj, mislim da to pruža nadu da oni zapravo mogu da promene stvari na bolje.”

Nova kancelarija, prema mandatu koji je upravo objavljen, ima cilj da “poboljša kvalitet života Amerikanaca” i “pospeši otvaranje novih radnih mesta”.

Zvaničnici navode da ista kancelarija takodje treba da pruži preporuke o tome koje vladine funkcije bi u kranjoj instanci mogle da budu privatizovane.

XS
SM
MD
LG