Linkovi

Uzbunjivačica upozorila na propuste u Beloj kući, Kušner u defanzivi


Ivanka Tramp i njen suprug Džered Kušner na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu (arhivski snimak)

Uzbunjivačica javnosti iz Bele kuće ide pred Kongres sa ozbiljnim optužbama oko bezbednosnih procena. Tvrdi da je najmanje 25-oro ljudi, uključujući dvoje visokih zvaničnika, prošlo bezbednosnu procenu iako su njihove već njihove prijave za posao bile odbačene. O tome se oglasio i predsednikov zet, visoki savetnik u Beloj kući, Džared Kušner.

Sasvim iznenada, Džared Kušner u defanzivi. Na Foks Njuzu odgovarao je o bezbednosnim procenama.

“Ne mogu da komentaišem procese u Beloj kući, ali ono što mogu da kažem je da za dve godine koliko sam ja ovde, bio sam optuživan za sve i svašta, a sve se pokazalo kao netačno”, kazao je Kušner.

Izuzetno redak intervju zeta američkog predsednika i to odmah nakon zapanjujućih tvrdnji uzbunjivačice iz Bele Kuće. Triša Njubold, žena koja več 18 godina izdaje potvrde o bezbendisnoj proceni za visoke zvaničnike Bele kuće, rekla je Kongresu da su najviši zvaničnici administracije odobrili bezbeddnosbe potve za najmanje 25 ljudi čiji su zahtevo prvobitno bili odbijeni, uz razloge, kao šti su “strani uticaj, konflikt interesa, zabrinjavajuće ponašanje, finansijski problemi, upotreba droge i kriminalna dela." Ona kaže da se odluke nisu donosile u najboljem interesu nacionalne bezbednosti.

Demokrate ne kriju bes.

“Da se razumemo, ovo je Bela kuća, nije neka prodavnica, ovde pričamo o ozbiljnim stvarima”, kaže Džeri Konoli, kongresmen iz Virdžinije.

“Dajete tajne podatke ljudima koji ne bi sami prošli bezednosnu procenu, i to nijedan od njih”, kaže Ilajdža Kamings, predsednik odbora za nadzor u Predstavničkom domu.

Njubold je takođe rekla da u Beloj kući trenutno rade dva visoka zvaničnika kojima su prvo odbijene, pa date bezbednosne dozvole. Dokument Odbora za nadzor sa njenim tvrdnjama ne navodi imena, ali je ranije ove godine, predsednik Tramp rekao da se ni na koji način nije mešao u proces procene svoga zeta, rečima da je Džerod dobar. Ipak Njujork tajms navodi da je samo par dana posle toga,Tramp naredio da Kušner prođe bezbednosnu procenu.

Ivanka Tramp, ćerka predsednika Trampa i visoka savetnica u Beloj kući (arhivski snimak)
Ivanka Tramp, ćerka predsednika Trampa i visoka savetnica u Beloj kući (arhivski snimak)

“Predsednik nije imao nikakve veze sa dozvolom meni, niti mom mužu. Nikakve!” ističe Ivanka Tramp.

Republikanci kažu da samo četvoro ili petoro od 25 zvaničnika imaju neke ozbiljne razloge da ne prodju bezbednosnu procenu i kažu da je njen napad stranački motivisan. Inače ona je u Beloj kući radila i u demokratskoj i republikanskoj administraciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG