Linkovi

Kraj Trampove turneje zahvalnosti


Novoizabrani predsednik SAD na jučerašnjem mitingu u Mobilu, u saveznoj državi Alabama

Nešto više od mesec dana pre svoje inauguracije, novoizabrani američki predsednik Donald Trump poručio je da Sjedinjene Američke Države imaju "ogromnu nadu... obećanje i... potencijal", odbacujući izjavu aktuelne prve dame Mišel Obama da su ovogodišnji izbori doveli do toga da se politički podeljena zemlja oseća beznadežno.

"Bićemo toliko uspešni kao zemlja poonovo", rekao je Tramp na skupu u Mobilu u Alabami u subotu i dodao: "Bićemo izvanredni".

Tramp je takođe pohvalio predsednika Obamu i prvu damu zbog načina na koji su ga primili u Beloj kući, posle pobede na izborima, a reagujući na komentar Mišel Obame, rekao da "mora da je prva dama govorila o prošlosti".

Mobil je bio poslednja stanica Trampove takozvane "turneje zahvalnosti", a novoizabrani predsednik je pored prisećanja kako je stigao do pobede na prošlomesečnim izborima, ponovio neka od svojih obećanja iz kampanje - između ostalog da će izgraditi zid na granici s Meksikom i obnoviti američku vojsku, koju je opisao kao veoma oslabljenu.

Takođe se zarekao da će otvoriti nova radna mesta, popraviti infrastrukturu, smanjiti poresku stopu za biznise na 15 odsto, revidirati trgovinske sporazume i uvesti "ekstremno proveravanje" imigranata, koji ulaze u SAD.

Iz Alabame, Tramp je otputovao na Floridu, gde će sa porodicom provesti period oko Božićnih praznika, ali i održavati sastanke u vezi sa popunjavanjem položaja u svojoj administraciji.

XS
SM
MD
LG