Linkovi

Biznismen sa ruskim vezama imenovan za državnog sekretara


Izvršni direktor ExxonMobil Reks Tilerson
Izvršni direktor ExxonMobil Reks Tilerson

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao je izvršnog direktora kompanije Ekson Mobil Reksa Tilersona za državnog sekretara. Tramp je rekao da je Tilersonovo iskustvo u vođenju globalne kompanije ključno za uspješno vođenje Državnog sekretarijata, te da će on da promoviše regionalnu stabilnost i da se usredsredi na suštinske interese američke nacionalne bezbjednosti. "Njegova istrajnost, široko iskustvo i duboko razumijevanje geopolitike čine ga odličnim izborom za državnog sekretara", obrazložio je Tramp. Tilerson nema diplomatsko iskustvo, ali ima poslovne veze u mnogim zemljama, naročito Rusiji.

Mediji su o mogućoj kandidaturi Reksa Tilersona za državnog sekretara prvobitno izvijestili prošle nedelje. Posle Tilersonovog drugog sastanka sa novoizabranim predsjednikom prošle subote, predstavnici tranzicionog tima saopštili su da je izvršni dirkektor Eksona glavni kandidat. Kritičari su brzo saopštili da Tilerson nema političko iskustvo. Međutim, Tramp je po svemu sudeći tražio druge kvalitete prilikom donošenja odluke o državnom sekretaru.

"Za mene je velika prednost to što on dobro poznaje mnoge igrače (na međunarodnoj sceni). Sklapao je ogromne ugovore sa Rusijom."

Zbog tih ugovora, ruski predsjednik Vladimir Putin je 2013. godine Tilersona nagradio “ordenom prijteljstva”.​

"Znam Putina od 1999. godine i u veoma smo bliskim odnosima”, naveo je direktor Eksona.

Reks Tilerson sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
Reks Tilerson sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Tilerson je takođe kritikovao američke sankcije protiv Rusije, zbog kojih je morao da odustane od nekiih unosnih projekata u toj zemlji. Veze sa Moskvom mogle bi da budu prepreka za potvrdu Tilersonovog imenovanja na položaj državnog sekretara u Senatu.

"Tilersonov odnos sa ruskim presjednikom je povod za zabrinutost", rekao je republikanski senator Džon Mekejn, predsjedavajući Odbora za oružane snage. Republikanski senator Marko Rubio rekao je da ima ozbiljne primjedbe u pogledu imenovanja Tilersona, iako je on ugledni biznismen.

Senator Bob Korker nazvao je Tilersona "impresivnim pojedincem" i najavio da će Spoljnopolitički odbora da održi pretres o njegovoj nominaciji početkom januara.

Američko-ruski odnosi dodatno su pogošrani prošle nedelje posle objavljivanja izvještaja CIA-e da je Moskva sponzorisala hakerske napade, koji su možda uticali na prošlomjesečne američke predsjedničke izbore. Trampova savjetnica Kelien Konvej je u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si branila Tilersonovo imenovanje.

"To nije kao da on ispija votku sa Vladimirom Putinom u lokalnnoj kafani, ali je sarađivao sa njim u poslovnom kontekstu. Znamo da nemamo dobre odnose sa mnogim zemljama širom svijeta, među kojima je i Rusija.”

Novoizabrani predsjednik više puta je isticao da želi da poboljša odnose sa Moskvom. Pojedini analitičari smatraju da je bivši poslovni magnat više zainteresovan za sklapanje dogovora, nego za bilo koju političku ideologiju.

"Tramp zaista iznosi smjeli stav, imenovanjem nekog van politike i diplomatskog svijeta, ko je izvršni direktor i nema iskustvo sa Bijelom kućom”, kaže analitičar iz Teksasa Bad Kenedi.

Međutim, prema nezvaničnim izvještajima, Tramp planira da imenuje iskusnog diplomatu Džona Boltona za zamjenika državnog sekretara. Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama poznat je po svom agresivnom stavu u rešavanju međunarodnih pitanja.

XS
SM
MD
LG