Linkovi

Tramp imenovao ambasadora u Izraelu


Dejvid Fridman (levo) u društvu Donalda Trampa i njegove ćerke Ivanke (Foto: Blumberg)

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao je advokata koji se bavi bankrotstvima Dejvida Fridmana za narednog američkog ambasadora u Izraelu.

Fridman se protivi ključnom principu američke politike u regionu - rešenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dve države. Fridman je svoj stav jasno izneo u govoru tokom Trampove predizborne kampanje u oktobru:

“Trampova administracija nikada neće prisiliti Izrael na rešenje sa dve države ili bilo koje drugo rešenje koje je protivno željama izraelskog naroda”.

Fridman je takođe uporedio liberalne jevreje u Sjedinjenim Državama sa jevrejima koji su pomagali nacistima tokom Drugog svetskog rata.

U saopštenju o prihvatanju nominacije, Fridman je naveo da jedva čeka da radi svoj posao u američkoj ambasadi u večnoj prestonici Izraela, Jerusalimu”. Ambasada Sjedinjenih Država nalazi se u Tel Avivu.

I izraelska i palestinska strana smatraju Jerusalim svojom prestonicom, a njegov status već dugo je deo mirovnih pregovora. Fridman je takođe pristalica aneksije Zapadne obale, što veći deo međunarodne zajednice smatra nezakonitim.

XS
SM
MD
LG